Rudolf Didi: Počas vystúpení sa ľudia smiali i plakali

  • Spravodajstvo
  • 30. októbra 2009, 10:54
  • Autor:(IP), video: yust

PIEŠŤANY – Nájsť si zamestnanie v tejto dobe nie je úplne jednoduché. Rudolf Didi z Piešťan si so svojou kapelou na živobytie zarába ako profesionálny hudobník.

Prax má bohatú a v žilách mu koluje krv pravého obchodníka. Koncertuje nielen na Slovensku, ale niekoľkokrát sa dostali spolu s hudobníkmi aj do zahraničia.


Prezraďte nám, prečo ste sa dali na dráhu profesionálneho hudobníka a prečo sa týmto spôsobom živíte?

– Predpokladám, že kariéra hudobníka mi bola predurčená už od útleho veku. Pokiaľ si pamätám, mal som asi päť rokov, keď som začal hrať. Rodičia ma prihlásili do základnej umeleckej školy a potom som ďalej študoval na konzervatóriu. Aj moje prvé zamestnanie, v ktorom som vydržal približne štyridsať rokov, sa točilo okolo hudby. Zo začiatku sme nemali takmer vôbec peniaze a žilo sa ťažko, no bolo aspoň veselo.

Na vašich cestách a pri hľadaní zárobku ste sa vraj dostali aj do cudziny. Kde všade ste koncertovali?

– Za dlhé roky hrania sme sa dostali napríklad do Talianska, Holandska či na Cyprus. Rád si však spomínam na časy strávené v Nemecku. Mal som tam jedného veľmi dobrého kamaráta a spoločne sme preskákali v súkromí i počas vystúpení veľa dobrého, ale aj zlého. Dokázali sme rozveseliť a roztancovať ľudí, ale ich aj rozplakať.

Predstavte nám vašu terajšiu kapelu, odkedy hráte spolu a koľko má členov? Aký máte repertoár?

– V súčasnosti hrávame v trojici – klávesy, gitara a saxofón, ale aj live koncerty so speváčkou. V tomto zložení fungujeme už približne desať rokov. Koncertovali sme v zahraničí a teraz hráme prevažne v Piešťanoch a okolí. Dá sa povedať, že naše pesničky sú „na želanie", repertoár skôr prispôsobujeme podľa publika. Vieme spraviť diskotéku pre mladých, ale aj príjemný večer pre zahraničných návštevníkov.

Zlá finančná situácia a kríza sa nevyhýba nikomu. Pocítili ste aj vy dopady hospodárskej krízy?

– Poviem vám to tak. Samozrejme, do určitej miery sme pocítili aj my hudobníci finančnú krízu. Kríza spôsobila, že koncertovanie môžeme brať viac-menej ako koníčka. Zarábame si, ako vieme. V súčasnosti však našťastie máme zákazky a zatiaľ si nás objednávajú. No sú obdobia, keď sa tiež trápime a musíme si stále hľadať prácu. Hudba preto nie je naša jediná zárobková činnosť.

Ak by ste si chceli objednať kapelu Rudolfa Didiho, telefonujte na číslo 0944/ 063 803 (Alexander Kovács).

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf