Pracovné voľno pri návšteve lekára

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 30. októbra 2009, 10:07
  • Autor:Mgr. Martin Palkovič, advokát

Vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení považuje Zákonník práce sa takú okolnosť, pri ktorej je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno.

Zákon pritom presne špecifikuje, za akých podmienok zamestnancovi právo na voľno vzniká, ako aj to, či mu patrí alebo nepatrí náhrada mzdy. Nevyhnutnou podmienkou je to, aby vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času. Táto podmienka je spravidla vždy splnená, nakoľko pracovný čas v zdravotníckych zariadeniach sa zväčša prekrýva s pracovným časom iných zamestnancov.

Pracovné voľno sa poskytuje iba na čas, ktorý je nevyhnutný na vyšetrenie alebo ošetrenie, vrátane cesty do zdravotníckeho zariadenia a prípadného čakania u lekára.
Pokiaľ ide o náhradu mzdy, túto je zamestnávateľ povinný zamestnancovi poskytnúť iba za sedem dní v kalendárnom roku. Pri potrebe vyšetrenia alebo ošetrenia nad rámec siedmich dní už zamestnancovi nepatrí náhrada mzdy.

Zvýhodnené postavenie dáva zákon tehotným ženám, ktoré pri preventívnych lekárskych prehliadkach súvisiacich s tehotenstvom majú vždy právo na náhradu mzdy, bez ohľadu na rozsah takýchto prehliadok. Nie sú teda obmedzené akýmkoľvek počtom dní za kalendárny rok. Zamestnanec má taktiež právo na pracovné voľno pri sprevádzaní rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie.
Aj v prípade sprevádzania chorého vzniká právo na pracovné voľno, iba ak lekárske úkony nebolo možné vykonať mimo pracovného času a zároveň sprevádzanie bolo nevyhnutné. Sprevádzanie je nevyhnutné napríklad pri malých deťoch, ľuďoch vyššieho veku, ktorých pohyblivosť je obmedzená alebo pri ťažšom úraze. Pri sprevádzaní patrí zamestnancovi náhrada mzdy maximálne za sedem dní za kalendárny rok a poskytuje sa len jednej sprevádzajúcej osobe. Náhrada mzdy sa poskytuje v sume priemerného zárobku zamestnanca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek