Kúpa tovaru cez internet

  • Nezaradené
  • 30. októbra 2009, 10:10
  • Autor:Mgr. Martin Palkovič, advokát

Nakupovanie cez internet je dnes bežne využívaný spôsob nákupu, najmä pre jeho rýchlosť, pohodlnosť a možnosť porovnania cien viacerých predajcov.

Oproti klasickému nákupu v obchode je však s nákupom cez internet spojené riziko spočívajúce v tom, že kupujúci si môže zakúpený tovar prezrieť a vyskúšať až po jeho doručení, keď už zväčša zaň zaplatil. Predávajúci je tak voči kupujúcemu určitým spôsobom zvýhodnený. Z tohto dôvodu, ak je kupujúcim fyzická osoba, ktorej zakúpený tovar neslúži na výkon povolania alebo podnikania, vyvažuje túto nerovnosť právna úprava o ochrane spotrebiteľa. Kupujúcemu najmä dáva možnosť odstúpiť od zmluvy do 7 pracovných dní od prevzatia tovaru, a to bez toho, aby musel svoje rozhodnutie predávajúcemu akokoľvek odôvodniť.
Dôležitou je i skutočnosť, že predávajúci je povinný informovať kupujúceho o jeho práve odstúpiť od zmluvy. Ak predávajúci túto svoju informačnú povinnosť nesplní, predlžuje sa lehota na odstúpenie na tri mesiace. Po odstúpení od zmluvy je predávajúci povinný prevziať zakúpený tovar späť a vrátiť kupujúcemu zaplatenú cenu, a to najneskôr do 15 dní od odstúpenia od zmluvy. Pokiaľ ide o náklady na vrátenie tovaru (napríklad poštovné, cestovné náklady), tieto znáša kupujúci len v tom prípade, ak tovar plne zodpovedal kvalitatívnym požiadavkám a nebol chybný.
Aby nedochádzalo k zneužitiu práva odstúpiť od zmluvy, pri určitých tovaroch nie je odstúpenie možné. Ide najmä o predaj novín, časopisov a inej periodickej tlače, predaj tovaru zhotoveného na objednávku, predaj rýchlo sa kaziaceho tovaru (napríklad potravín) a predaj hudobných a filmových nosičov, ktoré kupujúci rozbalil. Nemožnosť odstúpiť od zmluvy pri uvedených tovaroch však nebráni tomu, aby kupujúci reklamoval takýto tovar v prípade jeho chybnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj