Krstili knihu zlatý vek trnavského futbalu

  • Spravodajstvo
  • 30. októbra 2009, 11:14
  • Autor:(pe)

PIEŠŤANY/TRNAVA – „Bibliu“ trnavskej futbalovej histórie uviedli do života posypaním steblami trávy a poliatím šumivým vínom viaceré osobnosti futbalového a spoločenského života. Celý slávnostný akt sa uskutočnil pred súbojom s Nitrou priamo na Štadióne Antona Malatinského.

Krstným otcom knihy sa stal aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš. „Na tento štadión som začal chodiť asi pred 43 rokmi. Videl som tu hrať Torpédo Moskva, Dózsu Ujpest, Derby County, Ajax Amsterdam i celú českú a slovenskú elitu. Keď sa ozvalo Silenzio, všetci sme verili, že padnú tri. Bolo to nádherné," povedal župan Tibor Mikuš.
Na Štadióne Antona Malatinského sa to priam hemžilo slávnymi tvárami. Cez polčas si z rúk klubových predstaviteľov a predsedu TTSK prebrali spomienkové dresy s menom a takým počtom majstrovských hviezdičiek, koľko titulov dotyčný hráč získal. Fanúšikovia sa s futbalovými osobnosťami mohli osobne stretnúť na pozápasovej autogramiáde v bare pod južnou tribúnou.
„Stretol som sa so spoluhráčmi ako Jožko Púchly a Jaro Masrna, ktorých som nevidel veľa rokov. Takmer som ich nespoznal. Všetko bolo zorganizované krásne a nádherne, chybičkou krásy tohto dňa bolo iba, že Spartak prehral s Nitrou," uviedol ďalší „krstný tato" Stanislav Jarábek, mimochodom, kapitán majstrovskej Trnavy. Valér Švec si vyskúšal v slávnej ére pozíciu hráča i trénera. Na červeno-čierne farby je hrdý. „Z hľadiska slávnej minulosti mi je potešením, že som bol a budem členom Spartaka až do smrti," zdôraznil Švec.

Popri Pepovi Gerykovi pôsobil v bráne František Kozinka. „Najradšej spomínam na zápas s Ajaxom a prvý titul. Majstrovský primát bol vrchol všetkého, dosiahli sme to najťažšie, čo sa dalo. Ajax bol potom šľahačkou na torte," spomína Kozinka. Krásne spomienky si zachoval i Ján Zlocha, ktorý do Trnavy dochádzal z mesta odvekého rivala Spartaka – Bratislavy. „Mám tie najlepšie spomienky, pretože v Trnave som slávil najkrajšie futbalové chvíle. Pôsobil som tu štyri roky, napriek tomu, že vtedy to bolo ťažšie. Ráno o siedmej som išiel na rýchlik, vracal som sa večer o pol ôsmej. Všetko však vyvážila skvelá partia v Trnave a v roku 1968 sme sa prvýkrát stali
majstrami," hovorí Zlocha.

Autorsky knihu spracovala trojica Majerník – Rožnák – Varadinová. Jej muž Vojtech „Béla" Varadin, takisto člen majstrovskej Trnavy, to nemal počas tvorenia knihy jednoduché. „Bolo to veľa práce, víkendov, keď som nevidel manželku, lebo pracovala na knihe. Publikácia vznikla v priebehu niekoľkých mesiacov, teda v rýchlom slede. O to väčšiu radosť mám, že kniha vyšla a je veľmi pútavá," povedal Varadin, momentálne asistent trénera Karola Marka v českej Příbrami.

Mimochodom, aj Piešťany mali priame zastúpenie medzi trnavskými legendami. Z bývalých hráčov sú rodákmi z kúpeľného mesta Jaroslav Kravárik a Peter Koštiaľ, z neďalekého Vrbového pochádza legendárny kanonier Jozef Adamec.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek