Rady pri užívaní liekov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. októbra 2009, 10:24
  • Autor:MUDr. Eva Jurgová, PhD., praktický lekár pre dospelých

Ak pacient užíva naordinované lieky presne podľa rady lekára, je predpoklad, že mu budú pomáhať. To platí pri krátkodobo aj dlhodobo užívaných liekoch.

Dnes sa však v praxi často stretáme s tým, že pacienti si sami upravujú dávkovanie, spôsob užívania, kombinujú lieky, ktoré im predpísali rôzni lekári bez toho, aby lekára informovali, aké ďalšie lieky v súčasnosti alebo dlhodobo užívajú. V takom prípade nielenže nemožno očakávať pozitívny účinok užívania liekov, teda zlepšenie zdravotného stavu, ale naopak, môžu si ublížiť. Ak užívate viacero liekov na základe odporúčaní od niekoľkých odborných lekárov, požiadajte z času na čas svojho praktického lekára, aby urobil ich kontrolu.
Pri nej má možnosť zistiť, či lieky neužívate zbytočne duplicitne. Dnes máme prípady, že sa tá istá účinná látky vyrába pod piatimi, ba aj viacerými rôznymi názvami. Ľahko sa potom môže stať, že pacient užíva dva lieky rôzneho názvu, a pritom ide o ten istý preparát, ktorý nevedomky užíva v nadmernej dávke. Ďalej váš lekár pri takej revízii zistí, či neužívate lieky, ktoré sa navzájom neznášajú alebo majú úplne protichodný účinok. Aj pri takomto zistení dajte na jeho radu a zmeňte dávkovanie či preparát podľa jeho odporúčania.

Pri prvom užívaní ľubovoľného lieku by vás mal lekár informovať, či ho máte užívať pred jedlom, počas jedenia, po jedle alebo jedlo nehrá pri jeho braní rolu. Niektoré lieky sa nesmú zapíjať mliekom, iné sa neznášajú s kávou. Je preto vhodné spýtať sa lekára, čím môžete svoje lieky zapíjať, prípadne, či sa pri ich užití máte vyvarovať niektorým jedlám (kyslé, mastné a podobne ). Ak by ste chceli užívať lieky rozdrvené alebo rozpolené, spýtajte sa lekára alebo v lekárni, či je to vhodné. Existuje totiž množstvo liekov, ktoré sú účinné, len keď sa prehltnú vcelku. Lieky, ktoré vám lekár predpisuje dlhodobo, užívajte pravidelne, podľa možnosti nevynechajte žiadnu dávku.
Užívanie viacerých medikamentov súčasne môže byť náročné, pretože pacienti buď liek zabudnú zobrať, alebo naopak, v domnienke, že ho ešte neužili, vezmú si liek dvakrát. V takýchto prípadoch odporúčam dávkovač na lieky, ktorý dostanete kúpiť v lekárni.  Nikdy neprestaňte dlhodobo užívané lieky brať svojvoľne, s odôvodnením, že sa už cítite lepšie. To platí aj pri užívaní antibiotík. Narobíte si tým viac škody, než si myslíte. Pri užívaní väčšiny liekov je zákaz pitia alkoholu! Preto, ak vám lekár vyslovene nepovedal, že pri danom lieku primerané množstvo alkoholu neškodí, tak sa mu radšej vyhnite.
Inak môže alkohol v kombinácii s liekom vyvolať nebezpečné nežiaduce účinky, oslabiť jeho účinnosť alebo priamo zhoršiť zdravotný stav. Nehromaďte si zbytočne doma ich zásoby. Všetky lieky majú iba určitú, presne stanovenú dobu účinnosti, teda expiračnú dobu. Po nej nielenže prudko klesá účinnosť preparátu, ale liek môže byť aj nebezpečný. Preto je potrebné pravidelne kontrolovať expiračnú dobu lieku, ktorá je povinne vyznačená na škatuľke každého distribuovaného preparátu.
Najčastejšie býva vyznačená formou uvedenia mesiaca a roku, dokedy ich môžete použiť. Ak vám to nie je z vyznačenia jasné, radšej sa spýtajte v lekárni. Staré lieky zaneste do lekárne, kde ich bezpečne znehodnotia. Dnes hrá rolu aj cena lieku. V prípade, že váš rozpočet je limitovaný, máte možnosť požiadať lekára o predpísanie prípravku s menším až nulovým doplatkom pre pacienta, pričom lekár má zvyčajne možnosť ponúknuť vám lacnejší liek, avšak musí byť garantovaná jeho účinnosť. Prajem vám, aby ste lieky museli užívať čo najmenej. Ak ich však potrebujete, nemajte obavy prípadné nejasnosti konzultovať s lekárom či lekárnikom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava