Pozor na nebezpečný syfilis!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. októbra 2009, 10:36
  • Autor:MUDr. Daniel Jurga, stomatológ

Syfilis je prenosná pohlavná choroba, ktorá vďaka sústredenému medzinárodnému boju proti nej v Európe takmer vymizla v polovici minulého storočia.

Žiaľ, po desaťročiach sa vrátila späť na scénu a v niektorých veľkých európskych mestách vypukli celé ohniská nákazy. Slovensko nie je výnimkou. V minulom roku bolo v Trnavskom kraji zistených 91 nových prípadov a za prvý polrok 2009 bolo objavených už 65 novonakazených pacientov. Môže za to uvoľnený spôsob života a rizikové sexuálne správanie. V našom kraji sa toto ochorenie lieči vo Fakultnej nemocnici v Trnave, na infekčnom alebo kožnom oddelení, kde majú v evidencii pacientov zo všetkých spoločenských vrstiev.
Pacient má právo na zachovanie anonymity pri liečbe. Syfilis priniesli do Európy pred viac než päťsto rokmi moreplavci po objavení Ameriky. Viac ako pol tisícročia bol sexuálnou pohromou pre ľudí. Názov syfilis má pôvod v stredovekej básni, kde pastier menom Syfilis vedie rúhačský spôsob života a za trest ochorie. Iný názov pre túto chorobu je „lues", čo v latinčine znamená nákazu alebo mor. Na lues zomrelo množstvo významných ľudí: spisovateľ Heine, hudobník Schubert, maliar Gauguin. Neobišiel ani politikov, veď na následky syfilisu vraj zomrel aj vodca svetového proletariátu – Lenin.
Ochorenie vyvoláva baktéria Treponema pallidum, z toho pochádza ľudovo zaužívaný názov ochorenia „tripel". Baktéria sa spravidla prenáša medzi ľuďmi pohlavným stykom. Inkubačná doba je 9 až 90 dní, v závislosti od masívnosti infekcie. Vstupnou bránou infekcie je sliznica alebo poranená koža. Prenos je možný aj pri orálnom sexe. V dutine ústnej nás zaujíma primárne štádium, ktoré sa manifestuje sliznično – kožnými zmenami a reakciou miestnych lymfatických uzlín. Na mieste vstupu baktérie Treponema pallidum sa vytvorí na sliznici na perách alebo v ústach bezbolestný hrbolček, okolo ktorého je kruhovitá zatvrdlinka.
Tento hrbolček sa však rýchlo zmení na vred s opuchnutým okrajom. Okraj je stále tvrdý, a preto sa mu hovorí aj tvrdý vred – ulcus durum, ktorý je spravidla nebolestivý. Postupne napuchnú okolité lymfatické uzliny na krku. V priebehu dvoch až šiestich týždňov sa primárny vred zahojí aj bez liečby. Choroba však nezmizne, ale prechádza do sekundárneho štádia, keď sa pôvodcovia infekcie, baktérie Treponemy, šíria lymfatickými cestami do celého organizmu a poškodzujú rôzne orgány, predovšetkým nervový systém, s následnými zmenami psychiky a ochrnutím, tu hovoríme o treťom štádiu.
Ochorenie je liečiteľné iba v prvých dvoch štádiách. Rizikové sexuálne správanie sa dnes všeobecne podceňuje. Mnohí hovoria, že im sa to nemôže stať. Počas štúdia na lekárskej fakulte sme sa na stáži zoznámili s príbehom distingvovaného šesťdesiatsedemročného pána, ktorý sa nakazil od svojej stabilnej mladšej partnerky. Dodnes mám v pamäti uložený pohľad na nález, zvaný tvrdý vred, na podnebí v ústach mladej, na pohľad nevinnej dievčiny. Bolo to obdobie tvrdého socializmu, takmer sa necestovalo do zahraničia a výraz globalizácia sme ešte nepoznali.
O to nebezpečnejšia je situácia dnes, avšak ochorenie nemá na svedomí doba, ale správanie jedinca. Pokiaľ si niekto objaví v dutine ústnej popísané príznaky, je potrebné bezodkladne navštíviť svojho stomatológa alebo ešte lepšie je ísť na príslušné kožné oddelenie. Diagnostika sa robí krvnými testami. Liečba syfilisu je povinná zo zákona a podávajú sa pri nej antibiotiká penicilínového radu. Vyžaduje sa však špeciálne dávkovanie lieku, preto musí byť pacient v rukách odborníkov aj z dôvodu bezpodmienečnej potreby následných celoživotných kontrol.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín