Haverl kľačal pred Božidarou Turzonovovou

  • Spravodajstvo
  • 27. októbra 2009, 10:37
  • Autor:Viera Dusíková/tasr

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – V piešťanskom Dome umenia odovzdávali v pondelok 26. októbra už po deviaty krát Ceny Jozefa Kronera. Tento rok prestížnu cenu za celoživotnú tvorbu získala herečka i profesorka Božidara Turzonovová.

"Táto cena je pre mňa symbolická, pretože ju dostávam od herca, ktorý ma vedel ľudsky pochváliť za výkony na začiatku mojej hereckej kariéry. Jožko Kroner nemal rád nič umelé, štylizované, vedel rozpoznať keď herec hrá celým srdcom.  I dnes ma ocenil zhora za celoživotnú prácu, ďakujem ti Jožko!“ povedala ocenená umelkyňa. Cenu odovzdával herečke predseda spoločnosti Jozefa Krónera, profesor Jozef Leikert. Božidaru po prvýkrát na javisku pobozkal a na kolená s kyticou si pred veľkú dámu slovenskej divadelnej scény  kľakol jej dlhoročný kolega Leopold Haverl.

Pár minút sladkej slávy si na javisku aj na záverečnom slávnostnom raute užil i sympatický mladý muž – Samko Spišák. Tento študent bratislavského evanjelického lýcea,  ktorému jeho starý otec i rodičia odmalička vštepovali lásku k filmu i divadlu, pretože oni sami žili a žijú na doskách, ktoré znamenajú svet, získal cenu Jozefa Kronera za pozoruhodný herecký výkon v koprodukčnom filme Nedodržaný sľub.
Tu Samuel Spišák bravúrne stvárnil mladého  Žida Martina Friedmanna Petráška. Aj keď tvorcovia filmu pôvodne chystali do tejto role dvoch hercov – chlapca a mladého muža, mladučký Samko Spišák si so cťou zastal obe úlohy a za ne si z Piešťan domov odnášal vzácne ocenenie. Udelila mu ho spoločnosť Jozefa Kronera, Národné osvetové centrum a Kysucká kultúrna nadácia. Na javisko ho v Piešťanoch uviedol minuloročný laureát Dušan Jamrich.
Cenu  Jozefa Kronera udeľujú organizátori už deviaty rok,  jej laureátmi sú okrem iných Ladislav Chudík, Andrej Mojžiš, Emília Vášáryová, Emil Horváth, Jozef Dóczy, Marián Geišberg, Milan Sládek či Kveta Stražanová a Dušan Jamrich. Už šesť rokov udeľujú ocenenie aj za celoživotný prínos v hereckej tvorbe osobnosti v neprofesionálnom divadle.
Tohto roku ju na festivale Scénická žatva v Martine prevzal Štefan Orság, herec Divadla „A“ z Prievidze. Vznik  ceny inicioval Jozef Leikert, predseda Spoločnosti Jozefa Kronera, ktorá vznikla krátko po smrti nezabudnuteľného herca. Cena má byť povzbudením, motiváciou či poďakovaním žijúcim hercom s ambíciou pokračovať v hereckom majstrovstve.
Tohto roku si jej udeľovaním pripomenú aj nedožité 85. narodeniny Jozefa Kronera, ktorý sa popri stovkách iných postáv vryl do pamätí postavou vo filme Obchod na korze, oceneným v roku 1965 Oscarom.  V roku 1999 bol Jozef Kroner v ankete vyhlásený za slovenského herca 20. storočia.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel