VIDEOREPORTÁŽ: 24 hodín s mestskou políciou

  • Spravodajstvo
  • 26. októbra 2009, 08:56
  • Autor:ip, video: yust

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Mestských policajtov vídavame dennodenne v uliciach Piešťan, pre mnohých sú súčasťou mestského koloritu, ale o ich práci majú trochu skreslenú predstavu.

Veľa som o nej nevedel ani ja, kým sme spolu s kolegom Jurajom nestrávili s príslušníkmi mestskej polície jeden deň v službe.
Okrem jednej ženy samí muži
V súčasnosti na piešťanskej mestskej polícii pracuje 45 zamestnancov. Okrem náčelníka Marcela Mihálika a jeho zástupcu Petra Gogola, sú príslušníci rozdelení do troch oddelení – hliadková činnosť, priestupkové oddelenie a referát prevencie kriminality.
O referát prevencie kriminality sa stará Viera Husáková a okrem nej, je piešťanská mestská polícia čisto „mužskou záležitosťou“. Hliadky pravidelne monitorujú mesto, okrem áut používajú aj bicykle alebo chodia po vlastných. Stačí jedno hlásenie z centrály a pracovný deň sa môže úplne zmeniť. Z pokojnej služby, na naháňanie a pátranie po ľuďoch, ktorí, ako sa hovorí „stoja na okraji spoločnosti“. Podobnú drámu prežil s policajtmi aj štáb Piešťanského týždňa na vlastnej koži.
Upozorňovali cyklistov
Naša „služba“ začala na stanici mestskej polície, kde sme sa najskôr porozprávali s náčelníkom, ktorý nám pridelil úlohy.

Okolo desiatej hodiny sme sa spolu s hliadkou vybrali na pešiu zónu. Prvým cieľom bola Winterova ulica a park, kde policajti kontrolujú záškolákov. Našli sme však len niekoľkých pohodlných cyklistov, ktorých museli policajti upozorniť, aby zišli z bicykla. Okrem toho stihli poradiť návštevníkovi mesta, ktorý sa očividne stratil. „V parku niekedy nájdeme nedisciplinovaných psičkárov, ale skôr sa s týmto problémom stretávame v okrajových častiach mesta,“ povedal jeden z policajtov. Ručičky na hodinkách ukazovali asi 10.30, tak sme sa s hliadkou zamerali aj na kontrolu zásobovania. Žiadne priestupky sme však nenašli.
Kontrolovali plagáty aj záškolákov

Pešiu hliadku som o chvíľu pri Kolonádovom moste vymenil za motorizovanú a na základe oznamu sme išli skontrolovať nelegálne povylepované plagáty. Našli sme ich na Námestí SNP, prichytené na stromoch. Najprv bolo treba zaznamenať, kde sa reklamy nachádzajú, a jeden plagát zobrať ako dôkaz. „Tí, čo nám ‚zdobia‘ mesto, sa dajú ľahko vysledovať, už len z toho dôvodu, že na plagátoch je adresa či telefonický kontakt," spomína Jozef, jeden z členov motohliadky.

Pri kontrole plagátov sme narazili aj na študentov, ktorí posedávali na lavičke a v tom čase určite mali byť v škole. „So záškolákmi sa v súčasnosti stretávame veľmi často. Väčšinou majú ospravedlnenky, no niektorí nám nevedia vysvetliť, prečo nie sú na vyučovaní," povedal Karol po tom, ako sme „preverili" dvoch mladíkov. Z neďalekej priemyslovky na nás pokrikovali študenti, pre ktorých sme sa stali cez prestávku zábavnou atrakciou.


O zásobovaní a nájdenom bicykli

Približne o jedenástej sme boli znovu na nohách. Opustili sme auto a riešili parkovanie vozidiel. Jednu „papuču" dostalo auto pri hoteli Slovan a na konci pešej zóny sme upozornili vodiča za zásobovanie po vyhradených hodinách. O chvíľu sme dostali oznámenie z centrály. Pracovníci jedného z piešťanských hotelov sa sťažovali, že v areáli si niekto „odložil" bicykel. V kríkoch za hotelom sme naozaj našli starý horský bicykel, ktorý neskôr skončil na policajnej stanici. Karol s Jozefom mali o dvanástej prestávku. O chvíľu ich však čakala demontáž čerstvo nasadenej „papuče" na Rázusovej ulici.

Kriminálka Piešťany?

Kým moja služba s hliadkou bola pokojná, kolega Juraj „vyzbrojený" kamerou zažil spoločne s ďalšími príslušníkmi menšiu kovbojku. Najskôr skontrolovali niekoľko prevádzok, či sa v nich nezdržiavajú žiaci poza školu. Neďaleko podchodu pri Kruhovke okrem nelegálne vylepených plagátov riešili aj skupinku bezdomovcov, z ktorých si jeden uľavoval v kríkoch. Neskôr zastavili muža na bicykli, za ktorým bežal malý psík. Nebol totiž na vôdzke.

Zrazu dostali oznámenie, že pri zimnom štadióne robotníkov na stavbe ohrozuje muž s nožom. V spoločnosti dvoch príslušníkov išiel kolega zistiť, čo sa deje. Neznámy muž si vraj pýtal peniaze, a keď nič nedostal, vytiahol na ich vedúceho nôž. Robotníci však opis scény svojho šéfa nevedeli potvrdiť ani vyvrátiť. Muži zákona totožnosť a bydlisko podozrivého zistili. Nasledoval presun na najväčšie piešťanské sídlisko. Policajti išli priamo do bytu, no zistili, že útočník už na uvedenej adrese nebýva. Našli ho však v blízkej krčme. Hliadka spolu s posilami muža zadržala, a keďže mali podozrenie, že je ozbrojený, predviedli ho na výsluch na štátnu políciu. Dráma sa, našťastie, skončila pokojne.

Popoludní sme už iba hľadali hokejové bránky, ktoré zmizli zo sídliska Adam Trajan. Muža, ktorý ich chcel speňažiť v zberných surovinách, našli príslušníci až potom, čo sa naša „služba" skončila. Z policajných správ sme sa neskôr dozvedeli, že zadržaný muž z Jelšavy vrátil bránky na miesto, odkiaľ ich vzal.

Večerný záťah na mladistvých

K pravidelným večerným kontrolám mestskej polície patrí sledovanie podávania alkoholu mladistvým a ich potulovanie sa po meste či baroch po deviatej hodine. Dve z neplnoletých dievčat, ktoré si nejaký „drink" už dali, sme našli na policajnej stanici, kde spisovali zápisnicu. Skúška na alkohol bola u nich pozitívna. Spolu s policajtmi sme sa potom vybrali skontrolovať niekoľko podnikov. Z jednej prevádzky vyšlo v spoločnosti príslušníkov až sedem mladých ľudí. Večer sa u niektorých začal práve alkoholom. „Pravdepodobne dnes už s mladými nebudú problémy," povedal zástupca náčelníka Peter Gogol a ukázal na mladíka, ktorý všetko sledoval a začal telefonovať z mobilu. „Už si medzi sebou hlásia, že kontrolujeme podniky."

Večer Piešťanského týždňa s mestskou políciou sa skončil predvedením muža, ktorý podľa informácií pri jednom z podnikov obťažoval okoloidúcich. Potom, čo na drageri zasvietilo číslo, ktoré znamenalo tri promile alkoholu v dychu, zaželali sme policajtom veľa trpezlivosti pri pokračujúcej nočnej službe a rozlúčili sme sa. Stačilo..

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava