História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (31)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. októbra 2009, 10:40
  • Autor:Michal Serbin

James Alexander, basový gitarista skupiny Bar Kays, ktorej členovia zahynuli pri leteckom nešťastí, nebol v lietadle. Vytvoril novú zostavu, ktorá pôsobila ako sprievodná skupina spevákov spoločnosti Stax a najmä I. Hayesa.

V jej podaní sa stali hitmi skladby Soul Finger, Shake Your Rump To The Funk, Move Your Boogie Body alebo Freakshow On The Dance Floor. V rebríčku R and B mali celkom 32 skladieb. Naposledy uspeli ešte v apríli 1995 s inštrumentálnou skladbou The Slide. Skupina Dyke And The Blazers pochádzala z mesta Buffalo v štáte New York. Jej vedúcou osobnosťou bol spevák Arlester Christian prezývaný Dyke, Zomrel vo veku 28 rokov na následky strelného poranenia, ktoré utrpel 13. marca 1971 v meste Phoenix v štáte Arizona.

https://www.youtube.com/watch?v=uHML0PGArIU


Klasickú zostavu gitara, basová gitara a bicie dopĺňali dvaja hráči na saxofón. V rebríčku bodovali so skladbami s príznačnými názvami Funky Broadway, Funky Walk. V roku 1969 mali v TOP 10 dve skladby We Got More Soul a Let A Woman Be A Woman. Skupina Fabulous Counts pochádzala z Detroitu v štáte Michigan. Tvorili ju Mose Davis spev, organ, Leroy Emmanuel gitara, Raoul Keith Mangrum perkusie, Andrew Gibson bicie a dvaja saxofonisti Demetrus Cates a Jim White. Zaujímavosťou bola neprítomnosť basového gitaristu. V rokoch 1969 a 1970 uspeli v rebríčku s dvomi skladbami Jan Jan a Get Down People.
V 70. rokoch sa presadilo mnoho skupín funkového zamerania. Najznámejšou z doteraz pôsobiacich sa stala z Oaklandu pochádzajúca Tower Of Power. Populárnymi sa stali Cameo, Con Funk Shun, Dazz Band, Fatback, Gap Band alebo Funkadelic. Do zabudnutia upadli Avalanche, Black Ice, Black Smoke, East Coast, Faze-O, Instant Funk, Osiris, Quazar, Rim Shots, 7Th Wonder, Shotgun, South Side Movement, Sun Switch alebo Twenny Nine. V 80. rokoch to boliAurra, Catch, Da’Krash, Dayton, Linx, Mantra, Midnight Star, Ready For The World, SOS Band, Soul II Soul, Truble Funk alebo Zoom.
Samotný funk bol príťažlivý aj pre umelcov z iných hudobných oblastí. V priebehu nasledujúcich desaťročí ho využívali v tvorbe džezoví hudobníci. Naproti tomu niektorí interpreti v jeho rámci začali aplikovať rap a techno. Podobne ako pri spájaní džezu s rockom aj pri kombinácii džezu s funkom bolo používané označenie jazz funk alebo funk jazz podľa toho, akú základnú orientáciu mala fuzujúca skupina. JAZZ FUNK bol jedným z amerických prúdov fusion music 70. rokov, ktorý v džezovom rámci, na tvrdom rytmickom základe zvýrazňovanom funkovou basovou líniou, kombinoval energický rock s improvizáciami dychových nástrojov.
Za priekopníkov tohto žánru boli považovaní súrodenci Randy Brecker, nar. 27. 11. 1945, hráč na trúbku a klávesové nástroje, a Michael Brecker, nar. 23. 9. 1949, hráč na flautu a tenorsaxofón, pochádzajúci z Philadelphie, ktorí v roku 1975 vytvorili skupinu Brecker Brothers. Bratov doplnili Barry Finnerty – gitara, Neil Jason – sólový spev, basová gitara a Terry Bozzio – bicie. V rokoch 1975 a 1976 sa umiestnili v R and B rebríčku so skladbami Sneakin’Up Behind You a If You Wanna Boogie… Forget It.
(Pokračovanie v budúcom čísle)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava