Dychovka v Modrovej oslávila storočnicu

  • Spravodajstvo
  • 22. októbra 2009, 10:06
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY/MODROVÁ – Storočnicu dychovej hudby Modrovanka si tento mesiac pripomenuli v Modrovej. Deň pred oslavami sa zišli súčasní či bývalí muzikanti na spoločnom posedení.

Zaspomínali si na roky, strávené v kapele. Z pamätnice, ktorú pri príležitosti storočnice Modrovanky napísal historik Marián Lacko, sa možno dozvedieť, že prvú kapelu založili v obci v roku 1909 a jej kapelníkom bol Štefan Paulech. Okrem neho v nej hrávali Štefan a Jozef Behanovci, Ján Benech, Viliam Bielik, Ján Dzurka, Anton Filípek, Michal Janžo, Jozef Kuchár, Ján Majko a Michal Uhrin. Vystupovali zväčša na cirkevných akciách, svadbách, pohreboch a hodových zábavách. S väčšími či menšími prestávkami sa dychovka dožila okrúhleho jubilea.
Súčasným kapelníkom Modrovanky je Marián Vrbenský. Ten prevzal v roku 1977 taktovku po Bartolomejovi Horňákovi. „Dychovka má v súčasnosti 14 členov, no vypomáhať nám chodia aj muzikanti z iných kapiel," prezradil nám kapelník. „Nacvičujeme raz do týždňa v sále kultúrneho domu, ktorú nám dala k dispozícii obec. Na nástroje sme sa však museli poskladať sami. Tento rok sme si doplnili aj aparatúru a posilnili sa o spevákov Evu Grancovú a Jozefa Kusovského.

Okrem nich v Modrovanke hrávajú Jozef Kališ starší i mladší, Pavol a Milan Dzurkovci, Tomáš Benech, Jozef Dvorský, Ondrej Garec, Marián Vrbenský, Jozef Gašpar, Marek Božík a speváčka Jana Dvorská. Vypomáhať nám chodia Gašpar Haring, Mikuláš Moravčík, Marián Trautenberger, Emil Bielik, Vlado Mitošinka, Cyril Potočný, Marek Vojto, Peter Burica a Štefan Povinec." Modrovanka absolvuje ročne asi štyridsať vystúpení, okrem všetkých cirkevných sú to svadby, pohreby i zábavy. Vystupujú však aj na koncertoch mimo obce.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav