Potulky regiónom: Lopašovské zaujímavosti

  • Spravodajstvo / Región
  • 21. októbra 2009, 08:34
  • Autor:Ivana Ilenčíková, Štefan Gregorička

DOLNÝ LOPAŠOV – Prvá písomná zmienka o obci Dolný Lopašov pochádza z roku 1394, keď cisár Žigmund Luxemburský daroval panstvo hradu Dobrá Voda spolu s desiatimi obcami poľskému vojvodovi Stiborovi I. zo Stiboríc a Beckova.

Na výsadnej listine z roku 1598 vydanej Stanislavom Turzom pre Hlohovec sa nachádza aj meno Martin Lopašovský. Môže ísť o zemana pochádzajúceho z Dolného Lopašova.
V roku 1593 napäté vzťahy medzi Habsburskou monarchiou a Osmanskou ríšou vyústili do vojny trvajúcej s prestávkami 15 rokov. O tomto pustošení, ale aj o ďalšom vpáde v roku 1663, hovorí nápis nad vchodom do rímskokatolíckeho kostola: Chrám z XI. stoletá od Turkov zrúcaný 1599 a 1663.
Nový vystavaný 1667 – obnovený 1896, 1913. Obec bola vtedy vyrabovaná, vypálená a obyvateľstvo, ktoré včas neušlo do hôr, vyvraždené alebo odvlečené.
Ešte v polovici 18. storočia bola radová zástavba sústredená tesnejšie bližšie k potoku. Píše o tom aj Matej Bel v knihe Notitia Hungariae novae hisorico-geographica etc. vydanej vo Viedni v roku 1742. Obec vraj mala „malomestský ráz".
LOPAŠOVSKÉ ZAUJÍMAVOSTI
■ V zbierkovom fonde Balneologického múzea v Piešťanoch je uložený nález strieborných mincí z Dolného Lopašova pozostávajúci zo 71 uhorských, poľských a pruských mincí. Najmladšia minca pochádza z roku 1649.
■ V budove dnešnej pošty bol v roku 1911 otvorený chudobinec s kapacitou osem obyvateľov. Dnes obec nemá vybudované takéto samostatné zariadenie, je však zabezpečená opatrovateľská služba pre starších a zdravotne postihnutých ľudí. Túto službu dlhé roky vykonávala Danka Nestešová, po odchode do dôchodku prebrala po nej štafetu Oľga Pápežová.
■ Mariášový klub v Dolnom Lopašove je jediným v našom okrese, ktorý hrá od roku 2003 v celoslovenskej extralige. Má 21 členov, no len šiesti hráči sú domáci. Najlepšími hráčmi sú Štefan Orviský z Moravian nad Váhom a Vladimír Masarovič z Piešťan. Klubu šéfuje Ľubo Braniša. Mariášisti každoročne poriadajú dva turnaje – fašiangový a extraligový, na ktorom tohto roku hralo 240 hráčov.
■ Nad obcou sa vlani 3. marca prehnalo tornádo. To najviac poškodilo budovy mechanizačného strediska a sklady obilia na družstve. Škody na majetku dosiahli 100-tisíc eur.
■ V Dolnom Lopašove postavila belgická firma haly na bezvirózne množenie orchideí. So skúšobnou prevádzkou sa začalo vlani, ale oficiálne ju spustili do prevádzky až v polovici tohtoročného októbra. Momentálne zamestnáva firma 20 ľudí, no ich počet sa má postupne zvyšovať. 
Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava