Mesto chce Evu aj bez termálnej vody

  • Spravodajstvo
  • 21. októbra 2009, 11:54
  • Autor:(ad)

PIEŠŤANY – Na októbrovom mestskom zastupiteľstve poslanci zatiaľ neschválili návrh mesta na výmenu pozemkov pre výstavbu plaveckého centra na Hlbokej ulici. Ľady sa však pohli v prípade kúpaliska Eva.

Primátor Piešťan Remo Cicutto dostal mandát na rokovanie s akcionármi kúpeľov o jeho prevzatí. Po skončení rokovania poslaneckého zboru sme ho požiadali o rozhovor.

Výmena pozemkov na bazén, v tejto súvislosti znovuotvorenie kúpaliska Evy bol najdiskutovanejší bod programu posledného zasadnutia mestského zastupiteľstva. Ako situáciu vnímate vy?

– Od roku 2005 sa venujeme kúpalisku v Piešťanoch. Materiály, ktoré sme ako exekutíva, teda mestský úrad a ja, predložili do zastupiteľstva, boli zamietnuté. Posledné uznesenie z roku 2008 hovorilo práve o dnešnom bode rokovania – o zámene pozemkov manželov Bielických za účelom výstavby plaveckého bazéna. Túto úlohu sme splnili a materiál predložili. Otvorili sme aj otázku, čo bude s kúpaliskom Eva, ktorá je z môjho pohľadu absolútne kľúčová voči občanom tohto mesta. Dostali sme mandát na to, aby sme rokovali s akcionármi kúpeľov. Aby sme od nich získali definitívne stanovisko, čo bude s Evou. Máme mandát rokovať aj o kúpe, odznelo to v diskusii, či už výmenou za akcie, alebo z iných zdrojov.

Zamietal poslanecký zbor tieto návrhy preto, lebo Eva nebola v majetku mesta?

– Doteraz bola rekonštrukcia kúpaliska skomplikovaná a zamietnutá preto, aby sme verejné prostriedky nedávali do súkromnej spoločnosti. Hoci by sme dohodli dlhodobý nájom a dôveru voči akcionárom dnes máme, sú tam aj určité riziká. Môže dôjsť k zmene akcionárskej štruktúry, z nejakých dôvodov k likvidácii podniku. Potom strácame istotu voči partnerovi, ktorý by dlhodobo mal byť prenajímateľom tohto areálu. V súčasnosti hovoríme aj o získaní vlastníckych práv za iných podmienok, ako je bezplatný prevod.

Aká by teda bola cena, nie symbolická?

– V kuloároch odzneli návrhy. Aké budú názory rokujúcich, ktorými by som mal byť ja a niektorí zástupcovia poslaneckého zboru, uvidíme.

Mesto by potom ďalej prevádzkovalo kúpalisko?

– Ak by sme sa stali vlastníkmi kúpaliska, tak bude v našej kompetencii, ale je ešte absolútne predčasné o tom hovoriť. Malo by ho však prevádzkovať mesto prostredníctvom svojich organizácií.

Bolo by to teda akési mestské kúpalisko?

– Mestské kúpalisko, na ktorom by, samozrejme, mali možnosť trénovať aj športovci. O nich sa dnes veľmi veľa hovorilo.

Hrá tu svoju úlohu aj to, že môže Eva využívať termálnu vodu?

– Prvé, čo by som chcel urobiť- aby vonkajší bazén nevyužíval termálnu vodu, ale zabezpečiť nové technológie na cirkuláciu vody, pretože najvyššou položkou je práve vodné a stočné. Termálna voda by zostala len malom bazéne, prípadne v nejakom doplnkovom, ale nie v takom objeme ako je 50-metrový bazén.

Dalo by sa podľa vás toto všetko zrealizovať v priebehu roka?

– Ak sa nájdu finančné prostriedky, tak určite, a budúci rok by sme vonkajší bazén mohli otvoriť.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín