POZRITE SA: Prečo meniť pneumatiky

  • Spravodajstvo
  • 20. októbra 2009, 11:32
  • Autor:ip, video: yust

PIEŠŤANY – Rozmary počasia v uplynulých dňoch nám pripomenuli, že ak chceme bezpečne využívať svoje štvorkolesové tátoše, mali by sme čo najskôr vymeniť ich letné obutie za zimné.

Nákladné autá a autobusy budú musieť mať zimné pneumatiky bez ohľadu na počasie od 15. novembra do 31. marca. Pre majiteľov áut, ktorým sa zdá táto povinnosť zbytočným prepychom, prinášame niekoľko dôvodov, prečo sa jej netreba vyhýbať.
V Piešťanoch a v blízkom okolí sa nachádza niekoľko autoservisov a špecializovaných pneuservisov, kde auto v najbližšom období prezujú. Ceny sa pohybujú okolo 20 až 30 eur, podľa toho, či vymieňate pneumatiky s diskami alebo bez. „Správny čas na prezutie určite poznáte. Niektorí ľudia sa však zobudia príliš neskoro. Potom zažívame stresy a nervozitu,
pretože pred servismi čakajú nekonečné rady vozidiel," hovorí majiteľ jedného z piešťanských autoservisov Jozef Michalica. „Ak by ste to chceli risknúť a cez zimu fungovať na letných pneumatikách, aj malý kopček môže spôsobiť problémy. Napríklad pri ceste na Havran, ak by ste nemali prehodené zimné pneumatiky, môžu nastať veľké problémy. Preto treba na výmenu myslieť dopredu," dodáva.
Na riziko daždivého a sychravého jesenného počasia upozorňuje aj polícia. Výrazne sa totiž menia jazdné podmienky, popadané lístie a dážď môže neraz spôsobiť šmyk auta. Ďalším špecifikom jesenného obdobia sú časté hmly. Za takýchto podmienok si vodiči nemusia vždy všimnúť chodcov a cyklistov.


RADY PRE MOTORISTOV:
■ Vodiči, nad výmenou pneumatík by ste sa mali zamyslieť v čase, keď sa vonkajšia teplota dlhšie drží okolo sedem stupňov Celzia. Letné pneumatiky totiž strácajú s klesajúcou teplotou priľnavosť k vozovke a požadované jazdné vlastnosti.
■ Podľa zákona o cestnej premávke by ste letné pneumatiky mali vymeniť, ak sa na ceste nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza.
■ Šírku pneumatík voľte podľa technického preukazu auta. Ak však máte na výber – užšie pneumatiky zlepšujú priechodnosť snehu a záber auta, širšie zlepšujú brzdné vlastnosti vozidla. Odporúčaná hĺbka dezénu zimných pneumatík je 4 milimetre.
Viac informácií sa dozviete v novom vydaní Piešťanského týždňa

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín