Umelecké kováčstvo je kreatívna, ale aj tvrdá práca

  • Nezaradené
  • 15. októbra 2009, 11:30
  • Autor:(IP)

PIEŠŤANY/VRBOVÉ – Tridsaťjedenročný Roman Staník z Vrbového si na živobytie zarába originálnym spôsobom. Vyštudovaný umelecký kováč má svoju vlastnú prevádzku vo Vrbovom.

 Toto tradičné slovenské remeslo mu učarovalo a vníma ho nielen ako spôsob obživy, ale aj ako propagáciu ľudového remesla v spoločnosti.

Čo pre vás znamená kováčstvo? Kedy ste objavili v sebe záľubu pre toto remeslo?

– Umelecké kováčstvo som študoval na SOU železničnom v Trnave. Okrem vlastnej firmy som pôsobil v tomto odbore vo viacerých kovospracujúcich spoločnostiach, kde som získal prax a skúsenosti. Venujem sa mu už desať rokov. K tomuto remeslu priviedla láska ku kovu. Je to síce chladný materiál, no kreatívny človek mu pomocou ohňa môže vdýchnuť osobnosť a nezameniteľnú jedinečnosť. Tá vychádza práve z osoby umeleckého kováča.

Ako sa líši klasická „kováčina" od umeleckej?

– Kováčsku výrobu musíme odlišovať dokonca aj od zámočníctva. Ide o veľa druhov a spôsobov spracovania materiálov. Ako umelecký kováč nie som viazaný napríklad na používanie iba pripravených polotovarov, a tým môžem naplno vyjsť v ústrety požiadavkám klientov. Dobre odvedená práca je zároveň tou najlepšou vizitkou a potešením pre kováčskeho majstra. Moje remeslo je spojením kreatívnej činnosti, zmyslu pre estetiku a tvrdej práce vo vyhni.

Mohli by ste čitateľom Piešťanského týždňa ešte viac predstaviť vašu prácu?

– Okrem klasickej výroby brán, plotov, záhradného nábytku a doplnkov do interiéru sa venujem tvorbe umeleckých predmetov. Myslím si, že z kovu sa dá vytvoriť takmer všetko a netradičné požiadavky klientov beriem ako osobnú výzvu. Robil som napríklad kovový nábytok, postele, šatník, ale aj menšie veci, stojany na víno, kozubové náradie.

Koľko trvá ukovanie nábytku, napríklad postele?

– Urobiť kovovú posteľ trvá približne týždeň. Čistý čas pri kovaní kostry, doplnkov, pri zostavovaní a dokončovacích prácach jednej postele je približne štyridsať hodín. Robil som však aj náročnejšie práce. Napríklad výroba obojručného meča, teda kovanie, obrúsenie, vyleštenie a rúčka, môže trvať až sto hodín.

Veľa malých podnikateľov pocítilo pri svojej práci dopady hospodárskej krízy. Ako sa prejavila táto súčasná situácia vo vašom odbore?

– V poslednej dobe často sledujem, že zákazníci si vyberajú najjednoduchšie vzory, čím chcú minimalizovať náklady a konečnú investíciu. Čo sa týka veľkých zákaziek, napríklad na novostavbách, som nevidel veľké problémy. Snažím sa však ponúkať rôzne akcie, aby ľudia v rámci rozumného rozpočtu mohli využiť potenciál tohto krásneho remesla.

Čo vás inšpiruje, kde nachádzate nápady a nové myšlienky pri tvorbe umeleckých predmetov?

– Nápady získavam podobne ako iní umelci. Často sa prechádzam v prírode, a ak dostanem zaujímavý nápad, vytiahnem si skicár a hneď si všetko zakreslím. Nie je výnimkou, že takéto inšpirácie dostanem v spánku.

Ako sa o vás môžu ľudia dozvedieť? Máte aj stabilných zákazníkov, ktorí sa k vám vracajú?

– Myslím si, že za mňa hovorí dobre vykonaná práca. Pre zákazníkov, či už nových alebo stálych, mám na internete pripravené prezentácie a fotogalérie mojich výrobkov. Ponúkam aj možnosť dať si vytvoriť vlastnú grafickú ponuku, ale nie je výnimkou, že pracujem s návrhmi, fotkami a nákresmi, ktoré dostanem od zákazníkov.

Umelecké kováčstvo IRON ART nájdete na Hoštákoch 70/20 vo Vrbovom, tel. 0910/533 647. Romana Staníka môžete kontaktovať aj prostredníctvom stránky www.umeleckykovac.eu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav