Kameň Elektrárne Malženice poklopal aj Jahnátek

  • Spravodajstvo / Región
  • 15. októbra 2009, 10:59
  • Autor:vd

PIEŠŤANY/MALŽENICE – Iba pár stoviek metrov od reaktorov Atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach vyrastá v katastri obce Trakovice nové zariadenie na výrobu elektrickej energie – paroplynová Elektráreň Malženice.

V utorok 6. októbra krátko po obede položili jej základný kameň. Stavbu symbolicky poklepali kladivkom a ako sudičky vyriekli najmodernejšej elektrárni tohto typu na svete svoje priania minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš, člen správnej rady E.ON Energie AG Bernhard Fischer, predseda správnej rady E.ON Slovensko Konrad Kreuzer a zástupca generálneho dodávateľa projektu Rainer Hauenschild zo spoločnosti Siemens.

Počas slávnosti sa na stavenisku čulo pracovalo. Niekoľko partií dodávateľov budovalo elektráreň, na projekte ktorej prípravné práce začali ešte v novembri minulého roku. Nová elektráreň má účinnosť až 58 percent, čo ju zaraďuje medzi technologicky najvyspelejšie a najekologickejšie na svete. „Jej výkon 430 MW je porovnateľný s jadrovým blokom," konštatoval Tibor Mikuš. Elektráreň má byť hotová do konca roku 2010, energia z nej poslúži 600 až 900-tisícom domácností.
V malženickej elektrárni vznikne 35 pracovných miest a ďalšie miesta vytvoria nepriamo – formou služieb. „Je to po jedenástich rokoch prvá elektráreň nového projektu postavená na Slovensku," povedal minister Ľ. Jahnátek. Zástupca investora zo spoločnosti E.ON K. Kreuzer vyjadril hrdosť, že môžu stavať v našej krajine elektráreň s najmodernejšou technológiou: „Poslednú veľkú elektráreň nad 100 MW stavala Západoslovenská energetika pred desiatkou rokov, a tak prvá najväčšia po investičnej prestávke sa buduje práve táto."
Zástupca dodávateľa R. Hauenschild pripomenul tradície: „V súčasnosti sa Siemens podieľa na dvesto projektoch v celom svete. Prvá stavba, ktorú sme na Slovensku realizovali, bolo mestské divadlo v Bratislave. Ale netreba iba spomínať, Albert Einstein vyslovil túto myšlienku – viac ako minulosť ma zaujíma budúcnosť, lebo budem žiť v nej. Tu v Malženiciach staviame novú budúcnosť." Bernard Fischer, člen správnej rady E.ON Energie AG, uviedol: „Pre nás, ale aj pre celé Slovensko je podstatné, že výstavba Elektrárne Malženice sa drží časového harmonogramu, a to aj počas hospodárskej krízy."
Starostka obce Malženice Viera Jakabovičová priznala, že obyvatelia sa spočiatku obávali dosahu elektrárne na životné prostredie a zdravie ľudí. Aj preto vznikla tradícia okrúhlych stolov, pri ktorých sa občania a ich zástupcovia stretávajú so zainteresovanými odborníkmi, aby si vyjasnili a našli riešenie. Jedným z nich bolo i zvýšenie komína, ktoré Malženičania požadovali. Investor sa snaží vyjsť obci v ústrety financovaním rôznych projektov v školstve, ba podporuje aj miestny šport. Starostka obce Trakovice Helena Hercegová skonštatovala: „To, čo bolo na začiatku deklarované, sa plní. Pre nás stavba elektrárne v katastri obce znamená výhodu v oblasti miestnych daní. Takisto očakávame postupné využitie pracovných miest, ak nie špecializovaných, tak možno v obslužnej sfére."

Počas slávnosti vystúpila miestna folklórna skupina Malženičan s troma piesňami. Prvá bola o radosti, druhá o dobrosrdečnosti Malženíc a tretiu, oslavnú, venovali „županovi" Tiborovi Mikušovi. Po ich vystúpení si spevákov vyobliekaných v prekrásnych ľudových krojoch tohto kraja potleskom uctil najmä minister Jahnátek. Na záver základný kameň stavby posvätili duchovní oboch obcí.


Elektráreň Malženice:

■ Typ: elektráreň s kombinovaným cyklom – paroplyn
■ Začiatok prác: november 2008
■ Položenie základného kameňa: 6. október 2009
■ Skúšobná prevádzka: november-december 2010
■ Dodávky el. energie: od januára 2011
■ Režim prevádzky: pološpičkový
■ Výkon: 430 MW
■ Účinnosť: 58 %
■ Palivo: zemný plyn
■ Spotreba paliva: viac ako 500 miliónov m3 ročne
■ Chladiaci systém: vodné chladiace veže, uzavretý chladiaci okruh
■ Použitá voda: rieka Dudváh
■ Pripojenie do siete: 400 kV
■ Pokrytie spotreby: 600 000 – 900 000 domácností
■ Predpokladaná investícia: asi pol miliardy eur
■ Počet budúcich zamestnancov: 35-40
■ Generálny dodávateľ: Siemens
■ Investor: E.ON Energie AG

Schéma fungovania elektrárne

1 – Plynová turbína spaľuje zemný plyn. Je umiestnená na spoločnom hriadeli s generátorom elektrickej energie – kým turbína beží, vyrába sa elektrická energia.
2 – V parnej turbíne sa zároveň využíva tepelná energia horúcich spalín z plynovej turbíny. Spaliny sú vedené cez spalinový kotol a pri tomto procese sa voda mení na paru. Para následne poháňa parnú turbínu, ktorá pomocou generátora vyrába ďalšiu elektrickú energiu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel