KÚPELE: Eva prerábala 298-tisíc eur!

  • Spravodajstvo
  • 14. októbra 2009, 11:09
  • Autor:tasr/ad; Video: yust

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Piešťanci sa nechcú vzdať známeho termálneho kúpaliska Eva. Už niekoľko rokov sa pokúšajú o jeho záchranu a hľadajú cestu, ako zachovať na kúpeľnom ostrove areál, ktorý bol od roku 1934 domovom plavcov a vychoval nejednu športovú hviezdu.

Najnovším pokusom mesta je rozhodnutie rokovať s vlastníkom – Slovenskými liečebnými kúpeľmi (SLKP) o možnosti kúpy za symbolickú sumu alebo výmene za akcie.

No zároveň si radnica pripravuje aj zadné dvierka, zaoberá sa výstavbou nového plaveckého bazénu. Ten by v prípade neúspechu v rokovaní so SLKP mohol vyrásť v blízkosti zimného štadióna. Piešťanskí poslanci na svojom októbrovom zasadnutí rozhodli o dvoch súbežných aktivitách, vedúcich k vyriešeniu otázky verejného plávania v meste.
Budú čakať na výsledok rokovania, ktoré primátor Remo Cicutto označil ako posledný pokus. A tiež rozhodli o zámene pozemkov so súkromným vlastníkom, kde by sa eventuálne mohlo začať so stavbou. „Eva je pre Piešťancov emocionálna záležitosť,“ odznelo opakovane v poslaneckom pléne počas diskusie k problému, rovnako ako poznatok, že obyvatelia mesta vnímajú riešenie fenoménu Eva ako ukazovateľ kvality práce poslancov a radnice.

     
O záchrane Evy sa začalo hovoriť v roku 2006, keď mesto a SLKP deklarovali spoločný záujem získať financie z európskych grantov na rekonštrukciu areálu s otvoreným a krytým bazénom. Zámer bol odhadnutý na 3,9 milióna eur (120 miliónov Sk), no financie sa nepodarilo získať. Eva prinášala SLKP ročnú stratu okolo 298.000 eur (9 miliónov Sk). „O prevádzke kúpaliska Eva máme svoju predstavu, ale tom je ešte skoro hovoriť,“ zdôrazňujú kúpele.

 
     
Pred dvoma rokmi SLKP oznámili zámer kúpalisko, ktoré postavili zakladatelia piešťanských kúpeľov-rodina Winterovcov, zatvoriť, posledným dňom prevádzky bol Silvester 2007. No nakoniec po štyroch mesiacoch pristali na prenájom Klubu vodného póla s tým, že vonkajší areál pred sezónou upravili a vnútorný zostal zatvorený. Po lete 2008 radnica vykryla prevádzkový schodok vo výške 56.429 eur (1,7 milióna Sk), po tomto lete nie je zatiaľ jasné, či na to prostriedky nájde.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín