Župan Tibor Mikuš: Piešťany sú bránou regiónu!

  • Spravodajstvo
  • 13. októbra 2009, 13:34
  • Autor:pe

PIEŠŤANY/TRNAVA – Dopravná situácia v Piešťanoch si vyžiadala budovanie obchvatu kúpeľného mesta a obce Banka. Štúdiu, ktorá vzniknutú situáciu rieši, zabezpečil Trnavský samosprávny kraj (TTSK).

Obchvat sa bude riešiť formou južného premostenia Piešťan cez Sĺňavu. „Štúdia obsahuje prieskum územia, návrh možností vedenia trasy ako súboru stavieb s postupným budovaním celého obchvatu," tvrdí predseda TTSK Tibor Mikuš. Samosprávny kraj sa pre finančnú náročnosť stavby bude uchádzať o peniaze z eurofondov.
Trnavská župa kladie veľký dôraz na leteckú dopravu, ktorá má v budúcnosti perspektívu vo všetkých odvetviach rozvoja hospodárstva, kultúry a cestovného ruchu z hľadiska rýchlosti a komfortu prepravy. Trnavský samosprávny kraj je väčšinový vlastník spoločnosti Letisko Piešťany, a.s. Letisko je určené pre medzinárodnú a vnútroštátnu pravidelnú i nepravidelnú osobnú dopravu, dopravu nákladu a pošty. „Vnímam piešťanské letisko ako strategický bod a vstupnú bránu do regiónu. Preto sa snažíme vytvárať predpoklady pre jeho ďalší rozvoj," vysvetľuje predseda TTSK. To získala župa a mesto za symbolické dve eurá.

Samosprávny kraj udržiava spoluprácu s Piešťanmi aj pri rozvoji cestovného ruchu. Predovšetkým Slovenské liečebné kúpele Piešťany a Smrdáky sa zúčastňujú na veľtrhoch a výstavách ako spoluvystavovatelia v stánku Trnavského samosprávneho kraja. „Folklórne súbory Slnečnica z Piešťan, Mladí huslisti z Červeníka, Verešvaranček z Červeníka, Dychová hudba Borovienka z Vrbového a fu-jaráš Ján Šulík z Dolného Trhovišťa prispievajú k spestreniu kultúrneho programu na veľtrhoch a výstavách," hovorí župan Tibor Mikuš.

Z dôvodu potreby riešenia nevyužitej železničnej trate medzi mestami Vrbové a Piešťany založila župa s mestom Piešťany a obcami Krako-vany a Trebatice mikroregión Zelená cesta. „Cieľom je využiť železnicu na podporu cestovného ruchu v regióne ako turistickú atrakciu alebo ako cyk-lotrasu. Momentálne sa vedú rokovania ohľadom vypracovania štúdie, ako využiť toto dopravné teleso.
Čakajú nás aj rokovania s Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. Chceme docieliť prevod majetku do vlastníctva TTSK alebo jeho odkúpenie za symbolickú cenu. Budeme sa uchádzať o finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov Európskej únie," vysvetľuje predseda TTSK Tibor Mikuš.
V blízkej budúcnosti na úrovni kraja vznikne vzdelávací klaster, kde budú okrem Piešťan participovať aj viaceré vysoké školy. Jeho úlohou bude šíriť najnovšie trendy v oblasti vzdelávania. Klaster má ambíciu získať na tieto projekty financie z eurofondov. Bude sa zameriavať aj na celoživotné vzdelávanie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava