Z archívu Viliama Nemca (2): Piešťanské fontány

  • História
  • 8. októbra 2009, 10:58
  • Autor:Vinec

V minulom čísle Piešťanského týždňa som sa venoval fontánam, ktoré už v Piešťanoch neexistujú. Dnes pripomeniem čitateľom tie, ktoré ešte na území mesta môžu nájsť. Škoda len, že časť z nich už svojmu účelu neslúži.

Fontány majú v meste veľmi dôležitú úlohu. Osviežujú i zvlhčujú vzduch, pôsobia ako oázy pokoja v prašných a rušných uliciach.  Najčastejšie spomínaná býva krásna fontána pred hotelom Slovan. Sochy a balustrády pri nej pochádzajú z erdödyovského sídla – kaštieľa v Kráľovej pri Senci. Autor Ing. arch. Kvapil z Vysokej školy záhradníckej v Ledniciach vytvoril prekrásne dielo.
Je obrovská škoda, že fontánu mesto v spolupráci s kúpeľmi a obyvateľmi nedokázalo oživiť a pripojiť k mestskému parku ako prekrásny šperk parkovej architektúry. Okolie fontány dopĺňali aj sochárske diela. V štyroch rohoch boli na podstavcoch umiestnené veľké kvetinové vázy. Po bokoch kvetinových záhonov bolo umiestnených šesť kamenných skulptúr, ktoré zatiaľ chránia drevené obaly, ktovie, čo však s nimi bude o pár rokov… Sú tu osadené i zaujímavé balustrády, ktorých pozostatky vidno ešte dnes.

Dve nefungujúce fontány sa nachádzajú aj na sídlisku Juh. Pred nákupným strediskom je v strede zasypanej nádrže socha hojdajúcich sa detí, z ktorých jedno má odlomenú hlavu. Ďalšia fontána, vedľa ktorej je skulptúra znázorňujúca letiace čajky, stojí pred obytným domom na Bratislavskej ceste. Dielo akademického sochára Ladislav Ľ. Polláka z roku 1956, podľa ktorej dostalo názov KSC Fontána, sa nachádza pred touto inštitúciou. Fontána je už dlhšie nefunkčná pre problémy s potrubím.

Fungujúce fontány
-„skákajúca" – Príbeh prameňov pri vchode do parku, postavená podľa návrhu architektov z Ateliéru BP – Bohuslava Perneckého, Anny Perneckej, Marianny Bogyovej a Denisy Krupovej
-Príbeh Váhu na Námestí slobody z dielne toho istého ateliéru
-Lotosový kvet na Staničnej ulici
-za Kursalonom – chýba v nej socha chlapca s plachetnicou, ktorému vandali odtrhli hlavu
-„UFO" v mestskom parku pri bývalom Rozáriu
-fontánka pred barlolámačom
-Prezidentská fontána pred Irmou
-fontány pred Balnea Esplanade a Balnea Grand
-v záhrade za Thermiou – bez bronzovej figúry
-pred hotelom Eden
-pri Kruhovke
-v Sade J. Kráľa na Floreáte
-pri hoteli Odevák na Sĺňave
-pri hoteli Sergijo

Tými sa môj zoznam fontán končí, je však možné, že pribudnú ďalšie zabudnuté, ktoré zostali v spomienkach či rodinných fotografických archívoch. Budem rád, ak sa o ne so mnou podelíte. Nabudúce zmapujem mestské hydranty a pitné fontánky.
(Pokračovanie v budúcom čísle)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela