VIDEOREPORTÁŽ: Takto to „žije“ pri Dubovej

  • Spravodajstvo
  • 8. októbra 2009, 10:39
  • Autor:Igor Paulech

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Kamera Piešťanského týždeňa sledovala život v okolí jednými milovaného druhými zatracovaného toku Dubová. Pozrite sa, čo všetko sa podarilo zachytiť.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), odštepný závod Piešťany, dlhodobo vykonáva údržbu potoka Dubová. Vodohospodári sa starajú o tok a brehy. Ide najmä o kosenie porastu a trávy, odstraňovanie starých a chorých stromov a čistenie koryta od naplavenín. Ďalej zabezpečujú primeraný prietok vody. „Ak hovoríme o prirodzenom prietoku vody, ktorý je z rozdeľovacieho objektu na Čachtickom kanáli, ide o veľmi malý prietok," vysvetľuje riaditeľ závodu Milan Koščál.


Ľudské zásahy ho negatívne ovplyvňujú. SVP preto vybudoval na prívodnom kanáli HC Horná Streda „násosku", pomocou ktorej zlepšujú prietok. Pri priaznivých podmienkach je v Dubovej minimálna hĺbka vody približne 20 cm. „V prípade zníženia prietoku okamžite zasahujeme. Odstránenie príčiny a privedenie dostatočného množstva vody však trvá určitý čas. Ľudia v Piešťanoch to môžu negatívne vnímať, či už ide o zápach, alebo tok vody," dopĺňa M. Koščál.


V roku 2008 vynaložilo SVP na dokončovacie práce pri revitalizácii Dubovej od Krajinskej po Veternú sumu 24 300 eur. Oprava koryta v úseku Lodenica – Veterná v roku 2009 „zhltla" z financií SVP čiastku 72 000 eur. Podľa M. Koščála je najväčším problémom potoka to, že ľudia ho využívajú ako skládku odpadu. Pracovníci SVP v koryte Dubovej našli napríklad vyhodené celé balíky propagačných materiálov piešťanských obchodných domov.
„Problémom, ktorý negatívne vplýva na kvalitu vody, ale tiež na kvalitu dnových sedimentov, sú odľahčovacie komory mestskej kanalizácie. Po silných dažďoch sú cez ne vyplavené do koryta zriedené splaškové vody a pevné súčasti sa usádzajú na brehoch a dne toku. Potom postupne dochádza k procesu vyhnívania," dodáva šéf vodohospodárov v Piešťanoch. Za tento stav podľa neho však nezodpovedá správca kanalizácie, pretože odľahčovacie komory sú súčasťou celého kanalizačného systému v meste.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava