O post predsedu TTSK majú záujem štyria kandidáti

  • Spravodajstvo
  • 7. októbra 2009, 08:37
  • Autor:tasr/red

PIEŠŤANY/TRNAVA – O post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) sa v nadchádzajúcich novembrových voľbách chcú uchádzať štyria kandidáti. Informovala o tom zapisovateľka volebnej komisie TTSK Alena Dúhová.

Ako uviedla, mená kandidátov na šéfa TTSK, podobne ako mená kandidátov na poslanca zastupiteľstva samosprávneho kraja oznámi oficiálne predseda krajskej volebnej komisie. Tá má zasadnúť najneskôr do 10. októbra a kandidátov má zaregistrovať do 15. októbra.
Svoju kandidatúru na post predsedu TTSK už oznámil poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Jureňa, ktorého do volieb nominovala ĽS-HZDS a podporiť by ho mala aj Agrárna strana vidieka a SDĽ. Proti nemu by mal stáť súčasný šéf TTSK Tibor Mikuš s podporou Smeru-SD, SNS, Strany zelených Slovenska a HZD. KDH, SDKÚ-DS, SaS, OKS a Misia 21 plánujú podporiť Gabriela Paveleka.
Poslanec NR SR a predseda strany Most-Híd Béla Bugár potvrdil, že, štvrtým kandidátom na post šéfa TTSK je poslanec NR SR Gábor Gál. Podporu od iných politických subjektov okrem Mosta-Híd zatiaľ podľa Bugára nemá sľúbenú. SMK, z ktorej pred časom obaja poslanci odišli, nevstúpila v tomto kraji do žiadnej koalície a oficiálne nepodporuje žiadneho z kandidátov.
Zapisovateľka Alena Dúhová uviedla, že predbežný počet kandidačných listín uchádzačov o kreslo poslanca Zastupiteľstva TTSK je približne 250. Najviac kandidátov, ktorých nominovali politické strany, má okres Trnava (41), o jedného menej Galanta. Ďalších 39 je z okresu Dunajská Streda. Najmenej kandidátov, 11, je zo Skalického okresu.
Pokiaľ ide o nezávislých kandidátov, najviac ich je z piešťanského okresu (12). Nasledujú okresy Trnava a Dunajská Streda, ktoré majú po sedem kandidátov. Najmenej uchádzačov je z okresu Galanta (2).
O podporu voličov v novembrových voľbách sa budú kandidáti uchádzať v siedmich volebných obvodoch. Budúce zastupiteľstvo bude mať 40 poslancov. Najviac, až deväť, ich bude zastupovať Trnavský okres a osem okres Dunajská Streda. Sedem poslancov bude mať okres Galanta, po päť poslancov získajú okresy Piešťany a Senica. Po troch poslancoch budú mať Holohovecký a Skalický okres.
Voľby do orgánov samosprávnych krajov (VÚC) a ich predsedov sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 14. novembra tohto roka. Prípadné druhé kolo sa bude konať 28. novembra, avšak len pre tie kraje, kde ani jeden z kandidátov na predsedu VÚC nezíska absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov.
V súčasnosti má osem samosprávnych krajov 412 poslancov. V prípade novembrového hlasovania ide o väčšinový volebný systém, mandát teda získa ten poslanec, ktorý v danom volebnom obvode získa od voličov najviac hlasov. Nominácie na poslancov do krajských zastupiteľstiev, ako aj na predsedov samosprávnych krajov mohli politické subjekty, koalície či nezávislí kandidáti podávať do polnoci 5. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín