Hubinčania varili slivkový lekvár
HUBINA – Sála kultúrneho domu v Hubine a jej priľahlé priestory patrili počas prvého októbrového víkendu výstave ovocia, zeleniny a kvetov. Jej súčasťou bolo aj varenie slivkového lekváru.
S týmto nápadom prišiel šéf občianskeho združenia Marhát so sídlom v Hubine Ján Paulech. „Varenie lekváru patrilo k tradičným povinnostiam dedinských žien. Preto sme sa rozhodli, že ho budeme variť aj v rámci výstavy aj my.
Tento rok však u nás slivky slabo zarodili, takže som ich naoberal len asi 40 kilogramov. Z nich sme potom spoločnými silami za sedem hodín stáleho miešania navarili asi 5,5 kg pravého hubinského lekváru,“ pochválil sa nám Ján Paulech, ktorému pomáhal pri miešaní hlavne Dušan Galbavý.
Nielen lekvár patril medzi atrakcie výstavy. Jej súčasťou bola aj ochutnávka domácich lokší. Chýbať však nesmel ani burčiak a dobré vínko. Emília Petrgálová a Katarína Reháková, oblečené do krojov, zasa ponúkali lokše, ktoré ohrievali, natierali tukom či lekvárom a posýpali makom alebo orechami.
Lokše však už predtým doma napiekli ich kolegyne Mária Macková a Helena Klčová.
Viac sa dočítate v tlačenom vydaní Piešťanského týždňa.