Blog Martina Urminského: Wifikundácie

  • Blogy / Blogy
  • 6. októbra 2009, 09:51
  • Autor:Martin Urminský

Rád objavujem nové slová. Slovo mizogýn pozná hádam 50 percent mojich priateľov. Rád ich aj vymýšľam. Niekedy aj zvraty. Nie zvratky. Aj keď niekedy sú obsahovo podobné.

Nedávno ma kamarát upútal novým slovom. Tiež má svoj vlastný jazyk. Namiesto dobre, vraví dobroš, ahoj je preň páčko. V jednej vete je schopný trikrát povedať „vlastne“ a aspoň raz „v podstate“. To slovo, ktoré ma upútalo boli „wifikundácie“. Najprv som počúval súvislosti, v ktorých ho používa a nakoniec som sa ho priamo spýtal na obsah.
Zamyslel sa a zabil: „ Sú to také vychytávky, ktoré nič nezlepšia, ale ani nič nepokazia.“  Okamžite som sa do toho slova zamiloval. Odvtedy sú wifikundácie všade. Pri futbale, pri pive, pri práci, na rybách. Všade ich potrebujete, všade sa uplatnia. Podľa mňa sa stanú súčasťou nášho života. Niekto si ich potom privlastní, patentuje a zarobí na tom majland. Vecí, ktoré nič nezlepšia, ani nič nepokazia je na svete miliarda.
Napríklad taká funkcia CLIP. Dozviete sa kto vám volá. Kedysi ste to nevedeli. Každý telefonát  bol prekvapenie. „Jééééj, teta Betka! Ako sa máte?“ Pravé nefalšované prekvapenie sa nedá zahrať. Teraz prekvapenie predstierate a ak napríklad teta Betka zavolá, tak nezdvihnete. Čo zas tá dôchodkyňa chce!? A ak nechcete, aby niekto identifikoval vaše číslo, tak použijete CLIR. A bude to ako za starých časov. A to sú tie wifikundácie.
Podobne je to s umývaním zubov. Máme dokonalé zubné pasty, dokonalé kefky, ústne vody a nite. Napriek tomu zubári nehladujú. Ba naopak. Zubný kaz je najrozšírenejšou chorobou na svete. Hoci niektoré civilizácie ho vôbec nepoznali. A toto sú tiež wifikundácie.
Nedávno jedna blondýnečka identifikovala normálny vodný melón ako potencionálnu teroristickú hrozbu. Museli prísť hasiči, policajti a vraj evakuovali business centrum. Keď pyrotechnik otvoril melón zistil, že asi mala halucinácie. Tento melón riešila dokonca aj Rada pre reklamu. Jeden melón a koľko wifikundácií spôsobil!
Wifikundácie budú čoskoro existovať aj v angličtine. Najmä kvôli internetu. Wificundation (vifikundéjšn). No neznie to geniálne. Bude to nás príspevok svetu. Nič nezlepší, ani nezhorší. A to je v časoch krízy vzácne…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav