S melónovou kyticou získal striebro

  • Spravodajstvo
  • 5. októbra 2009, 09:57
  • Autor:Adriana Drahovská

PIEŠŤANY – Štvrták Adam Petrikovič z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch si zo súťaže Carving melon fest 2009, ktorý sa konal v septembri v Prešove priniesol striebro i bronz.

Druhé miesto získal za vyznanie a kytičku pre mamu, tretie zasa za kreáciu na tému prázdninová destinácia. Obe vyrezal do šťavnatého červeného melónu
Kurz  dekoračného vyrezávania ovocia absolvoval Adam Petrikovič u vyhláseného slovenského majstra v tomto odbore  Tomáša Lipku a venuje sa mu už od prvého ročníka strednej školy. „Carving ma chytil viac, keď som začal chodiť na súťaže,“ hovorí šikovný hotelák, ktorý ovocnú dužinu dokáže premeniť na  trsy kvetov ale aj ornamenty či postavičky. „Vyrezávam ich do melónu a tiež do papáje, manga, či jablka.
Je dôležité, aby ovocie, ktoré používame, bolo správne zrelé. Pri zaklopaní by sme mali pocítiť vibrácie a melón  by mal vydávať vodový zvuk,“ vysvetľuje časť svojho tajomstva. Dekorácie do ovocia si podľa neho vyžadujú kreativitu, ale sú náročné i na trpezlivosť. Kyticu pre mamu, ktorá mu na celoslovenskej súťaži „karverov“ vyniesla striebro  v kategórii A – dekorácii na voľnú tému,  vyrezával do melónu desať hodín. 
V ďalšej kategórii s motívom Holiday destination – prázdninová oblasť získal bronz. „Inšpirovalo ma logo jednej cestovnej kancelárie a vytvoril som palmu a tri postavičky – otec, mama a dieťa. Mali sme na to tri hodiny,“ dopĺňa Adam.  Postavičky zakomponoval do pozadia z ružičiek. Hoci v budúcnosti sa Adam Petrikovič plánuje venovať hoteliérstvu, svoju záľubu v dekorovaní ovocia určite nezavesí na klinec. Carving sa totiž stáva obľúbenou dekoráciou na oslavách či firemných akciách. Oproti naozajstným kvetom majú totiž melónové kytice nespornú výhodu – dajú sa aj zjesť…

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel