Aj ľudia s dušou dieťaťa potrebujú kultúru

  • Spravodajstvo
  • 5. októbra 2009, 08:43
  • Autor:red/tasr

PIEŠŤANY – Kultúrny festival nielen pre občanov Slovenska so zdravotným postihnutím s názvom Ľudia potrebujú ľudí sa konal v piešťanskom Hudobnom pavilóne minulú piatok a sobotu v rámci podujatia Deň zdravia.

Na pódiu sa po oba dni popoludní striedali speváci, hudobníci, tanečníci i divadelníci s rôznym zdravotným hendikepom. Vozíčkari, sluchovo či mentálne postihnutí ukázali, že pri umení sa všetky rozdiely stierajú. Súbor 3 noty do nôty zo Základnej umeleckej školy Júliusa Kowalského z Bratislavy pre deti so špeciálnymi potrebami predviedol hudobné vystúpenie.
Divadielko s pantomímou si pripravilo občianske združenie ArtEst z Košíc, zatancovali telesne postihnuté deti zo súboru Barlička v Prešove, či skupina Len Tak z Bratislavy, Temperament z Prešova. Ďalej vystúpili spevácky krúžok Mladí muzikanti, súbor nepočujúcich Diko, nevidiaca speváčka Eva Baraníková, súbor Radosť a ďalší. Ako hostia sa predstavili finalisti Eurovízie 2008 Peter Bažík a Andrea Súľovská.
„Všetci sa do Piešťan veľmi tešili a problémy si vynahradili obrovským nadšením a chuťou,“ povedala nám členka organizačného štábu, dobrovoľníčka Katarína Dekánková. Po piatkovom koncerte sa zdraví i postihnutí spolu zabávali na diskotéke v Kursalone. Súčasťou programu boli okrem kultúrnych vystúpení aj stánky v parku s informáciami či výstavou pomôcok pre nevidomých, slabozrakých, nepočujúcich a ťažko sa pohybujúcich ľudí.
Ukážka špeciálne upraveného auta pre vozíčkarov otvorila na piešťanskom Námestí slobody sobotňajší program. Zariadenie, ktoré sa inštaluje na strechu a dá ovládať z kabíny vozidla, vyrábajú na Slovensku, jeho cena je okolo 7500 eur. Okrem toho si mohli zdravotne postihnutí pozrieť aj špeciálny bicykel, ktorého výhodou je, že sa dá veľmi dobre poskladať do osobného auta. 

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav