Slovenské osobnosti medicíny vo svete: 20. storočie (21)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. októbra 2009, 10:57
  • Autor:PhDr. P. Vítek, prof. J. Rovenský

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Alanovi a Rolandovi Ebringerovcom.

Spoluautor publikácie Prof. Jozef Rovenský je reumatológ a riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch. Rozhovor s ním nájdu čitatelia na našej stránke www.piestanskytyzden.sk v sekcii Rozhovory. Kniha u nás vychádza v predpremiérovej verzii, preto ju autori priebežne o dopĺňajú o životopisy ďalších osobností – nielen lekárov, ale aj farmaceutov či vedcov.
Alan EBRINGER

* 1936 Devínska Nová Ves – lekár, imunológ

Pochádza zo slovenskej rodiny. Otec sa narodil v Devínskej Novej Vsi a matka bola pôvodom z Horných Obdokoviec pri Topoľčanoch. Jeho rodičia emigrovali v roku 1950 do Austrálie. Lekárske vzdelanie získal v roku 1962 na Lekárskej fakulte Univerzity v Melbourne. Od roku 1970 pracoval na londýnskej univerzite a venoval sa problematike autoimunitných chorôb.
Od roku 1976 sa zaoberal problematikou molekulárnej mimikry, resp. identifikácie mikróbu hrubého čreva (Klebsiella) v príčinnom vzťahu vzniku ankylozujúcej spondylitídy (zápalové ochorenie chrbtice, charakterizované bolesťou zápalového charakteru a obmedzením pohyblivosti chrbtice, ochorenie má sklon k tvorbe deformácii chrbtice).

Výskumy profesora Ebringera sú na vysoko experimentálnej rovine, a preto je potrebné ich overiť na špecializovaných pracoviskách zaoberajúcimi sa zápalovými reumatickými chorobami klinickými skúškami. Jeho skupina našla dôkazy, že reumatoidná artritída by mohla mať spúšťací mechanizmus v podobe infekcie močových ciest mikrobiálnym agens – Proteus. Od roku 1996 sa pracovná skupina profesora Ebringera zaoberá problematikou bovínnej spongiformnej encephalopátie (BSE) hovädzieho dobytka.
Na základe nálezu protilátok pre Acinetobakteru predpokladá účasť uvedeného mikróbu v patogenéze BSE, ako aj podobného ochorenia oviec, ktoré sa volá scrapie. Prof. Ebringer predpokladá, na základe nálezu zvýšených protilátok proti Acinetobakteru pri mnohopočetnej skleróze u ľudí, že BSE zodpovedá mnohopočetnej skleróze hovädzieho dobytka. Jeho pracovná skupina publikovala viac ako 200 vedeckých prác v prestížnych medzinárodných časopisoch.
Profesor Ebringer je členom kráľovskej lekárskej spoločnosti, má celý rad medicínskych hodností. Je čestným členom „Royal Society Public Health" za svoju prácu o BSE. Je čestným členom Slovenskej reumatologickej spoločnosti. Ide o významného vedca a pedagóga v oblasti imunológie, mikrobiológie a patologickej anatómie.

Roland EBRINGER

* 1944 Devínska Nová Ves – lekár, reumatológ

Je bratom Prof. Alana Ebringera. Rodina Ebringerovcov emigrovala v roku 1950 do Austrálie. Dr. Roland Ebringer strednú školu navštevoval v Melbourne. Štúdium ukončil v roku 1969 na Lekárskej fakulte Univerzity Monash v štáte Viktória. V rokoch 1970-1980 pracoval v Londýne v Nemocnici Middlesex v Londýne a špecializoval sa na odbor reumatológia. V roku 1974 sa v Nemocnici Middlesex v Londýne výskumne orientoval na patogenézu ankylozujúcej spondylitídy.
Jednou z myšlienok a cieľom jeho práce bolo zistiť, či mikróby rodu Klebsiella sa vo zvýšenom množstve nachádzajú v stolici získanej od pacientov s diagnózou ankylozujúca spondylitída. Výskumná práca v laboratóriu priniesla úspech a potvrdila teóriu vzťahu medzi HLA-B27, ktorý patrí medzi transplantačné antigény v rámci HLA systému a rodom Klebsiella.
Je to imunologická teória molekulárnej mimikry, pri ktorej má imunologický systém organizmu molekulárnu podobnosť s mikrobiálnymi štruktúrami. Vďaka tejto zhode, či skôr podobnosti, môže dôjsť k imunologickej odpovedi namierenej proti vlastným štruktúram, a tak ich môže poškodiť. Brat Rolanda Ebringera profesor Alan Ebringer dokázal v laboratóriu King’s College v Londýne protilátkovú aktivitu namierenú proti rodu Klebsiella počas akútnej fázy ankylozujúcej spondylitídy.
Výsledky práce bratov Ebrinegorovcov boli predmetom oznámení na medzinárodných kongresoch v Paríži a v Dubline. Vo výskumnej práci Dr. R. Ebringer zistil, že pri zápale vnútornej časti oka (tzv. uveitída) sa pri ankylozujúcej spondy-litíde v stolici pacienta našlo zvýšené množstvo mikróbov triedy Klebsiella. V roku 1981 sa Roland Ebringer vrátil do Melbourne v Austrálii, kde skúmal sekvenciu a zloženie peptidov HLA-B27 vo vzťahu k výskytu zápalu vnútornej časti oka v aktívnej fáze pri ankylozujúcej spondylitíde.
Publikoval vyše 40 publikácii, ktoré sa týkajú patogenézy zápalových reumatických chorôb najmä vo vzťahu podielu baktériových infekcii na ich vznik. Posledných 25 rokov sa venuje praktickej reumatológii.

Text z pripravovanej publikácie: PhDr. P. Vítek, prof. J. Rovenský: Slovenské osobnosti medicíny vo svete

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav