Kríza: Kraj chce šetriť ešte viac!

  • Spravodajstvo
  • 1. októbra 2009, 11:34
  • Autor:(red)

PIEŠŤANY/TRNAVA – Úrad Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) vypracoval Program úsporných opatrení na zmiernenie dopadov hospodárskej a finančnej krízy.

V dôsledku krízy bude VÚC pociťovať výpadok príjmov z daní -konkrétne daní z príjmov fyzických osôb, ako aj príjmov z daní z motorových vozidiel. Kraj sa snažil šetriť aj v minulosti. Vďaka nim lepšie zvládal nepriaznivé dopady vyplývajúce z hospodárskej, finančnej a energetickej krízy. Išlo predovšetkým o predaj prebytočného majetku, zrušenie štyroch nadbytočných škôl s nízkym počtom študentov či zefektívnenie prenájmov nehnuteľností v organizáciách TTSK.
„Nemalé finančné prostriedky sa darí šetriť aj jednotným poistením všetkého majetku, zmenou dodávateľa elektrickej energie i znížením nákladov na prevádzku úradu kraja vďaka zakúpeniu administratívnej budovy. Patria sem i účelové investície smerujúce do výmeny okien a dverí objektov, do zateplenia objektov a opráv striech," podotkol Patrik Velšic z oddelenia komunikácie s verejnosťou.
Podľa neho tieto úspory a mimoriadne výnosy prinášajú už dnes do rozpočtu peniaze, ktoré využívajú na zmiernenie výpadku daňových príjmov. Snaha o šetrenie však bude pokračovať! A to aj na úradníkoch. „Predmetné opatrenia budú realizované už aj formou viazania rozpočtových výdavkov. Ide o viazanie časti výdavkov na základné mzdy a odmeny pracovníkov Úradu TTSK, viazanie prevádzkových nákladov na materiál a služby i cestovných náhrad s obmedzením služobných, ako aj viazanie časti bežných výdavkov v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti TTSK a výdavkov na dopravcov," podotkol Velšic.

Opatrenia neobídu ani výdavky na vybrané stavebné akcie a nákupy hnuteľného majetku. Cieľom župy však je, aby sa nedotkli investičných akcií v prospech občanov kraja. „Úspory sa teda budú dosahovať ďalšími akciami pri zatepľovaní budov, výmenami okien, ekonomickými nákupmi plynu, tepla, teplej úžitkovej vody a elektrickej energie vrátane organizačných opatrení," dodal P. Velšic.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav