Každý má právo na právnu pomoc

  • Nezaradené
  • 1. októbra 2009, 11:02
  • Autor:Mgr. Branislav Jurga, advokát

Každý má právo na právnu pomoc v konaní pred súdmi, inými štátnymi orgánmi alebo orgánmi verejnej správy, a to od začiatku konania, za podmienok stanovených zákonom. Ustanovuje to priamo Ústava Slovenskej republiky.

Znamená to naozaj pre každého, že sa môže nechať v konaní pred súdmi, a tiež pred štátnymi orgánmi alebo orgánmi verejnej moci (napríklad pred stavebným úradom, daňovým úradom…), zastúpiť osobou znalou práva, najčastejšie advokátom. Uvedené ústavné právo však nie je limitované len na možnosť nechať sa právne zastúpiť. Právna pomoc môže byť poskytnutá pred štátnym orgánom aj formou právneho poradenstva.

Právnu pomoc tak môže poskytnúť advokát napríklad aj osobe, ktorá je predvolaná na výsluch ako svedok. Najčastejšie si túto formu právnej pomoci vyžiada svedok predvolaný na výsluch vyšetrovateľom v trestnom konaní, prípadne na podanie vysvetlenia „na polícii". Právo svedka mať počas výsluchu k dispozícii právnu pomoc správne odvodil ústavný súd z toho, že ústava priznáva právo na právnu pomoc pred štátnymi orgánmi každému.
Myslí sa tým skutočne každý štátny orgán v akejkoľvek právom predpokladanej situácii. Advokát sa môže na požiadanie svedka zúčastniť jeho výsluchu, nemôže však do výpovede svedka žiadnym spôsobom zasiahnuť, najmä nemôže svedkovi uvádzať, ako má vo veci vypovedať, prípadne ako odpovedať na už položenú otázku. Aká je teda úloha advokáta, ktorý poskytuje právnu pomoc svedkovi?
Advokát dbá na to, aby sa výsluch uskutočnil striktne podľa pravidiel stanovených zákonom – trestným poriadkom, dbá, aby sa vo výsluchovej miestnosti nenachádzali a otázky nekládli iné osoby, než orgán činný v trestnom konaní (vyšetrovateľ, prípadne za prítomnosti zapisovateľa). Advokát môže poskytnúť právnu pomoc tiež tak, že v prípade zistenia nezákonného spôsobu vedenia výsluchu na toto upozorní do zápisnice a poučí svedka o jeho procesných právach tak, aby tieto svedok mohol účelne využiť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav