Forenzní experti navštívili Piešťany

  • Spravodajstvo
  • 1. októbra 2009, 14:13
  • Autor:ip

PIEŠŤANY – Prehliadka forenzných vyšetrovacích metód polície a jej praktických ukážok v našom meste predpokladám ešte nebola. Hotel Sorea Sĺňava sa na prelome septembra a októbra tak zmenil na miesto, ktoré pripomínalo prostredie amerických seriálov ako kriminálka Las Vegas…

Hneď prvoplánovo mi napadla otázka, ako títo ľudia z praxe hodnotia „realitu“ seriálov z prostredia forenzných vied. Keď som si nechal odobrať odtlačky prstov,  využil som situáciu a opýtal sa jedného z prítomných expertov. „Čo sa týka zbierania odtlačkov prstov a ich spracovania, nemyslím si, že by vývoj išiel nejako zvlášť a rýchlo dopredu.
Stále používame niektoré pôvodné metódy. Určité technológie sa  zmenili, iné nám uľahčili prácu. Keď však myslím na americké seriály, nie vždy prezentujú reálne situácie a z časového hľadiska nie je určite možné dopracovať sa rýchlym, televíznym tempom k želaným výsledkom,“ hovorí vystavovateľ, ktorý do Piešťan prišiel prezentovať technológie zbierania odtlačkov prstov. 
Prešiel som si celú výstavu a zistil, že na odhaľovanie škvŕn, krvi a odtlačkov je možné používať rôzne svetlá a lampy, ako bankovky svietia rôznymi farbami,  ale aj to, že existujú programy na odhaľovanie manipulácií s digitálnymi fotografiami a záznamami. Na Sĺňave sa zišlo približne stodvadsať expertov zo šestnástich krajín sveta.
Každé dva roky sa ľudia zo súdnej medicíny, forenzných vied a kriminalistiky stretávajú, aby prezentovali výsledky ich práce a novinky v odbore. Experti z rôznych oblastí sa rozprávali o technológiách na porovnávanie škvŕn krvi, zisťovania prítomnosti psychotropných látok v ľudských vlasoch, či možnostiach odoberania biologických vzoriek. Prítomným poslucháčom českí experti predniesli štúdiu a teórie o doma vyrobených výbušninách. Okrem samotného sympózia si tu našli miesto aj firmy, ktoré prezentovali techniku, prístroje, materiály a vybavenie forenzných laboratórií. 
Výstavu prostriedkov na zisťovanie odtlačkov prstov, falošných bankoviek, či dôkazov a evidencie z videozáznamov si môžete prísť pozrieť do hotela Sorea Sĺňava ešte dnes a zajtra, a to od 9.00 do 15.00 h.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín