Diskusia o atómkach bez poslancov NRSR

  • Spravodajstvo
  • 1. októbra 2009, 11:06
  • Autor:tasr/red

PIEŠŤANY/JASLOVSKÉ BOHUNICE – Iba jeden z jedenástich pozvaných poslancov NR SR prišiel v utorok do Jaslovských Bohuníc na pracovné stretnutie s predstaviteľmi Združenia miest a obcí (ZMO) regiónov JE Bohunice a Mochovce.

Zástupcovia niekoľkých desiatok obcí v okolí jadrovoenergetických zariadení s nimi chceli hovoriť o legislatívnych normách vo vzťahu k regiónom a nastoliť otázky ďalšej spolupráce.
"Žiaľ, časť z nich sa ospravedlnila, časť nás ignorovala," konštatoval predseda ZMO JE Bohunice Peter Ryška, ktorý hľadá príčinu takéhoto postoja. "Doteraz sme mali s poslancami za náš región dobrú spoluprácu, často presadzovali naše oprávnené otázky naprieč politickým spektrom," konštatoval. Domnieva sa, že úlohu mohol zohrať nedávny protest ZMO pred vládou. "Urobili sme ho z dôvodu nedostatku inej komunikácie," uviedol Ryška.
Regiónom ZMO JE Bohunice i Mochovce ležia, ako povedal, na srdci niektoré legislatívne normy vo vzťahu jadrovej energetiky k územiu. "Napríklad zákon o miestnych daniach pred dvomi rokmi oklieštil výber daní. V súčasnosti umožňuje vyberať iba jednu daň bez ohľadu na počet zariadení. To v prípade Jaslovských Bohuníc môže zmeniť pohľad na skutočnosť, že sa tu pripravuje výstavba v poradí už piatej elektrárne. Čo samo o sebe je svetovou raritou," uviedol Ryška.
Zástupcovia ZMO chceli rokovať aj o novele atómového zákona a návrhu zákona o občiansko-právnej zodpovednosti za jadrové škody. Regiónom vadí, že sa štát chce zbaviť zodpovednosti za kompenzácie za prípadné škody na zdraví a majetku občanov. "Sú chránené záujmy prevádzkovateľov v nadväznosti na záujmy poisťovní," uviedol Ryška. Podľa jeho slov by  mal občan SR v prípade jadrovej havárie možnosť žiadať kompenzáciu škody iba do troch rokov od jej uskutočnenia, čím neskôr  by žiadal, tým menej peňazí by dostal. "V návrhu je aj podmienka, že môže žiadať iba osoba, ktorá ujmu utrpela, v prípade úmrtia dedičia nie," konštatoval predseda ZMO JE Bohunice. Oba ZMO sa z tohto i mnohých ďalších dôvodov budú pokúšať vstúpiť do procesu prijímania právnej normy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava