Miroslav Petráš: Moja práca je moje hobby

  • Nezaradené
  • 24. septembra 2009, 10:24
  • Autor:(IP)

Vyučený čalúnnik Miroslav Petráš (34) podniká približne štyri roky. Vyštudoval Stredné odborné učilište drevárske a predtým pracoval v piešťanskej spoločnosti, ktorá sa zaoberá výrobou a predajom nábytku.

Od roku 2005 je držiteľom živnostenského oprávnenia. Ako sám hovorí, remeslo, akým je čalúnnictvo, ho nesmierne baví a fascinuje.

Prečo ste si vybrali práve toto remeslo?

– Dizajn a vytváranie nábytku, čalúnnictvo má podľa môjho názoru v prvom rade slúžiť ľuďom, ale aj lahodiť oku. Aj preto som prednedávnom okrem opráv nábytku začal vykonávať ďalšiu činnosť. Zákazníkom ponúkam tiež služby dekoratéra, mám na to výučný list.

Aké služby ponúkate zákazníkom?

– Táto práca je náročná na precíznosť a čas. Fyzicky možno vtedy, ak mám viac objednávok. Vždy sa však snažím vyhovieť požiadavkám svojich klientov. Využívam viac ako 700 druhov rôznych materiálov. Od usne, teda kože, až po ďalšie čisto prírodné materiály, podľa požiadaviek aj rôzne tkané a netkané látky, no tiež materiály vyrobené z umelých vlákien. Opravujem všetky druhy kresiel, gaučov, robím celkové prečalúnenie nábytku, do kože i do látky. Rekonštruujem sólokreslá či sedací nábytok, ale aj dvere.

Dokážete splniť aj nejaké špecifické požiadavky?

– Áno, zaoberáme sa čalúnením a opravami atypického nábytku alebo výmenou textilných častí interiérov automobilov. Dokážeme zabezpečiť prečalúnenie starých áut či veteránov. Dokonca sme robili nový kožený dizajn a čalúnenie na motorky. Okrem toho predávame i rímske záclony a závesy. Ponuku sme obohatili aj o predaj kvalitných a cenovo dostupných ortopedických matracov.

Zasiahla hospodárska kríza aj vás ako podnikateľa?

– Každý deň vidíme, že kríza zasahuje viac obchodníkov, či už sú to veľké spoločnosti, alebo malí živnostníci. V súčasnosti mám svojich stálych zákazníkov a teší ma hlavne to, že moje služby často odporúčajú svojim známym a priateľom.

Ako sa snažíte získať nových zákazníkov a kde nachádzate ďalšie nápady pri svojej práci?

– Každoročne sa snažím chodiť na rôzne výstavy nábytku. Pravidelne sa zúčastňujem na výstavách v Nitre, ale bol som sa pozrieť aj v Bratislave. V porovnaní s veľkými spoločnosťami a nákupnými reťazcami malí podnikatelia, akým som i ja, majú osobnejší prístup k zákazníkom. Pásová výroba a hromadný predaj je iný oproti individuálnemu prístupu ku každému klientovi. Takýmto spôsobom sa snažím neustále skvalitňovať svoju prácu a ponúkané výrobky.

Čalúnnictvo Pavla sa nachádza na Javorinskej ulici 4 (starý prachár), prevádzka v rodinnom dome je otvorená od pondelka do piatka od 9.00 do 18.00 h. Tel. 0915/897 941.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel