História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (28)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. septembra 2009, 12:16
  • Autor:Michal Serbin

Je nielen známym slovenským bojovníkom za spravodlivosť, ale aj výborným znalcom hudby. Bývalý prokurátor Michal Serbin pripravil unikátny seriál o kapelách a interpretoch druhej polovice minulého storočia.

MEMPHIS SOUND predstavovali typické veľmi ostro znejúce soulové nahrávky spoločnosti Stax Records a Volt z Memphisu. Tento hudobný prúd charakterizoval tvrdý rhythm and bluesový hudobný podklad relatívne úzkeho okruhu štúdiových hráčov ako MarKays alebo Booker T. and The MG’s a spevácky prejav významných interpretov tej doby ako Otis Redding, Wilson Pickett alebo Sam and Dave.
V polovici 60. rokov bol chápaný ako protiklad uhladeného detroitského štýlu. Atlantic bola tretiou spoločnosťou orientujúcou sa na prezentáciu soulu majúceho kresťanský charakter. Hlavnými hviezdami spoločnosti sa stali Solomon Burke a Wilson Pickett a neskôr Aretha Franklin. V priebehu 70. rokov sa zásluhou umelcov ako Sly and The Family Stone, Curtis Mayfield alebo Isley Brothers, ktorí v hudbe využívali rockové postupy, sa vytvoril smer soul rock.
Soul postupne prestal byť vyhraneným žánrom černošských umelcov potom, ako ich začali napodobňovať hudobníci bielej pleti. BLUE EYED SOUL bol na prelome 60. a 70. rokov označením hudobného smeru belošských rockových interpretov, ktorí si osvojili vokálny prejav černošských soulových spevákov, interpretovali soulové piesne alebo vychádzali z štýlu ich hudby. V tvorbe spojili soul s podnetmi z psychadelickej scény a rodiaceho sa džez rocku.
K týmto interpretom patrili Eric Burdon and The Animals, Van Morrison, Joe Cocker alebo Big Brother and The Holding Company. V USA osobitné postavenie získalo duo Delaney and Bonie, ktoré tvorili manželia Delaney Bramlett a Bonnie Lynn. V roku 1967 sa stali prvými umelcami bielej pleti, ktorí uzatvorili zmluvu so spoločnosťou Stax – Berry Gordyho Jr. Na prvej platni ich sprevádzala skupina Booker T amd The MGs. V roku 1969 si vytvorili vlastnú sprievodnú skupinu, ktorá stala pri zrode mnohých umelcov belošského soulu.
V jej zostave sa objavili speváčka Rita Coolidge, spevák a gitarista Duane Allman alebo vynikajúci hudobníci ako Carl Radle (basová gitara), Bobby Keys (saxofón), Bobby Whitlock (klávesové nástroje) alebo Jim Keltner (bicie). V januári 1970 sa k Friends pripojil aj gitarista Eric Clapton, potom čo sa mu rozpadol súbor Blind Faith. Album dvojice Accept No Substitute charakterizovala dokonalá mnoho žánrová kombinácia od gospelu cez soul až po country. (Pokračovanie v budúcom čísle)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav