Trendom filmových festivalov sú aj horory

  • Spravodajstvo
  • 21. septembra 2009, 14:37
  • Autor:ip

PIEŠŤANY – Členka Medzinárodnej federácie filmových kritikov (FIPRESCI) Barbara de Lorey Lacharriere pricestovala do nášho mesta, aby sa zúčastnila odovzdávania filmových cien.

V súčasnosti pracuje ako novinárka a špecializuje sa na hodnotenie kultúrnych podujatí a filmové recenzie. Pravidelne sa zúčastňuje aj na rôznych filmových festivaloch ako členka hodnotiacich porôt. Táto francúzska filmová kritička si v našom meste užila dva posledné festivalové dni.
V Piešťanoch zastupovala Medzinárodnú federáciu filmových kritikov a zároveň sa podieľala na výbere členov poroty pre súťažnú sekciu Meeting point Europe. V spolupráci s organizátormi filmového festivalu mala na starosti pätnásť mladých európskych kritikov, ktorí spoločne vybrali najlepší film Cinematiku 2009. Piešťanský týždeň sa rozprával s touto francúzskou kritičkou, o tom, ako sa jej páči v Piešťanoch, či je spokojná s festivalom a ako hodnotí víťazný film festivalu.   
Podľa našich informácií ste mali prísť skôr. Do Piešťan ste však pricestovali takmer na záver festivalu. Čo vás zdržalo, mali ste ďalšie povinnosti? 
Bola som v komisii, ktorá hodnotila filmy na festivale v Benátkach. Keďže organizátori v Benátkach posunuli termín festivalu, nemohla som sem prísť podľa dohody s organizátormi. FIPRESCI sa však neustále podieľalo a zaujímalo o program festivalu.
Mladí kritici pod vašim vedením vybrali jedenásť súťažných filmov. Ako hodnotíte to, že sa výber najlepšieho z európskej produkcie dostal na malý festival na Slovensku?
Myslím si, že je dôležité prinášať najlepšie európske filmy aj na takéto festivaly. Veľmi si atmosféru v Piešťanoch užívam. Keď vidím záujem zo strany mladých ľudí, nesmierne ma to teší. Dozvedela som sa, že na Slovensku máte výborne zvládnutú distribúciu filmov. Takže určite nepatríte medzi krajiny, do ktorých sa nové filmy dostávajú iba veľmi ťažko.
Odovzdávali ste cenu za najlepší film festivalu. Čo hovoríte na výber kritikov a ako sa vám osobne snímok Medzi stenami páčil?
Víťaz sekcie Meeting point Europe je podľa môjho názoru veľmi dobrý. Už na festivale v Cannes mal obrovský úspech, ale na druhej strane to bolo aj veľké prekvapenie. Ide o tému, ktorá je čisto francúzska a hovorí o špecifických francúzskych problémoch. Úspech však mal napríklad v Indii, čo sme vôbec nečakali. Vo Francúzsku bol tento film do istej miery považovaný za kontroverzný.
V Piešťanoch sa počas festivalových dní ozývalo mestom zavýjanie vlkolakov. Čo si myslíte o prepojení takejto témy a „serióznej“ európskej a svetovej  produkcie?
Prepojenie žánrových filmov je v súčasnosti veľmi trendové. Na jednej strane sú ťažké a intelektuálne náročné filmy a na strane druhej je tu horor, prípadne témy, ktoré by ste na festivale nečakali. Ako som spomínala, je to trend posledných rokov. Napríkla aj v Cannes sme boli úplne zaskočení tým, že v oficiálnej súťažnej sekcii sa objavil aj film od Georga A. Romera, ktorý sa preslávil hlavne filmami o zombi a živých mŕtvolách. Najprv mi voľba takýto film zaradiť do súťaže nepripadala správna, no potom som si povedala prečo nie… Je to vec, ktorá priláka mladých ľudí. Na iných festivaloch premietajú filmy o vlkolakoch a obľúbená je téma vampírov.  Všimli sme si, že filmové festivaly navštevujú staršie ročníky, alebo tí, ktorí chodia na klubové filmy. Je to určite ďalší z fenoménov tejto doby, prilákať nové publikum na podujatia tohto druhu.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín