Zomrel piešťanský gastroenterológ Pavol Veres

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. septembra 2009, 11:04
  • Autor:V. Dusíková

V sobotu sa na cintoríne na Bratislavskej ceste v Piešťanoch konala smutná rozlúčka s piešťanským gastroenterológom MUDr. Pavlom Veresom, ktorý zomrel vo veku 54 rokov.

„Nechcel nás tak skoro opustiť, bojoval o svoj život ako lev, ale žiaľ, ťažká choroba, s ktorou zápasil posledné dva roky, nad ním zvíťazila. Bol to pre všetkých veľký paradox, pretože Pavol bol vždy zástancom zdravej životosprávy. Každého, kto veľa fajčil a pil, odrádzal od cigariet i alkoholu. Športoval, hral tenis, žil i stravoval sa naozaj veľmi zdravo. Pavol bol výborný kolega a môj kamarát. Veľmi nám bude všetkým chýbať," smútil gynekológ MUDr. Ladislav Gleso.
MUDr. Pavol Veres pochádzal zo starého piešťanského lekárskeho rodu. Bol rodinne zviazaný aj so zakladateľom kúpeľov, Ľudovítom Winterom.
Detstvo i mladosť prežil v Piešťanoch, medicínu vyštudoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. S manželkou Lýdiou, známou piešťanskou kožnou lekárkou, vychovali dve deti – syna Pavla, ktorý sa venuje právu i ekonómii, a dcéru Patríciu, reprezentantku v tenise. Po skončení štúdií začal pracovať v piešťanskej nemocnici na internom oddelení.
Bol zakladateľom gastroenterológie v našom regióne. Veresova čakáreň bola vždy plná ubolených ľudí a on hľadal a nachádzal zdroj ich bolesti a liečil ich podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Mnohým prinavrátil stratené zdravie, len sebe nedokázal pomôcť… „Možno sa niektorým zdal neprístupný, ale my, jeho priatelia, sme ho poznali ako dobrého, láskavého a mierumilovného človeka," vysvetľuje pokladníčka piešťanského Lions clubu, PhDr. Klára Kubáňová.
Obľubu u priateľov si získal nielen za ochotu vždy pomôcť, ale aj za svoj špecifický humor, ktorým triafal vždy do čierneho. Mal v sebe zakódované morálne ľudské hodnoty. MUDr. Pavol Veres si po získaní špecializácie v odbore gastroenerológia otvoril súkromnú ambulanciu. Bol členom Gastroenterologickej spoločnosti a hlavným koordinátorom pre legislatívu v Slovenskej lekárskej únii špecialistov.
Pôsobil tiež ako poslanec mestského zastupiteľstva, presadzoval vznik Rodinného detského domova v Kocuriciach. Stal sa spoluzakladateľom Lions clubu v Piešťanoch, zvolili ho prvým prezidentom organizácie. Významne sa pričinil o rozvoj charity klubu, zameranej hlavne na pomoc nevidiacim a slabozrakým.

Pavol Veres bol osobnosťou, ktorá si vybudovala rešpekt i dôveru. Bol však aj milujúcim a milovaným človekom, na ktorého budú jeho blízki a priatelia spomínať s láskou a úctou.
Česť jeho pamiatke!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava