Vašimi očami: Súvisia tajomné prelety s odpadom?

  • Spravodajstvo
  • 17. septembra 2009, 14:08
  • Autor:red

Aktualizované
PIEŠŤANY – Obyvateľov Piešťan vo štvrtok okolo štvrtej hodiny nadránom zobudil hukot motorov, ktorý bol pravdepodobne spôsobený preletom vrtuľníkov nad mestom.

[author][/author][copyright][/copyright][order]1[/order][contentimg][/contentimg]

Do redakcie Piešťanského týždňa nám prišli ohlasy od obyvateľov sídliska Adam Trajan a Ulice Andreja Hlinku. "Okolo štvrtej ráno nastal veľký hukot, akoby vrtuľník preletel veľmi nízko nad sídliskom. Hluk bol taký silný, že  podľa môjho názoru pozobúdzal veľa ľudí,“ hovorí čitateľka, ktorá býva na sídlisku Adama Trajana.  Hluk zaregistroval aj jeden z pracovníkov Letiskovej riadiacej veže piešťanského letiska, veža však dnes pracovala až od siedmej ráno a správy o prelete strojov nemali žiadne.

O vyjadrenie sme požiadali najskôr krajskú hovorkyňu polície Martinu Kredatusovú, ktorá uviedla, že nešlo o policajnú akciu a k nočnému letu nedostali žiadne informácie.
Prelety vrtuľníkov nepotvrdil ani hovorca ozbrojených síl SR Milan Vanga: "Neboli to ozbrojené sily. Pre doplnenie – naše vrtuľníky majú dovolené lietať iba vo dne, nie v nočných hodinách."
Záchranári nad Piešťanmi tiež neleteli. "Vo štvrtok sme prevážali iba jedného pacienta z Nového Mesta nad Váhom do Bratislavy, ale išlo o dopoludňajší let a nebol nad Piešťanmi," povedal nám Pavol Svätoň zo spoločnosti Air Transport Europe, ktorá prevádzkuje leteckú záchrannú službu. Podľa neho je iba málo vrtuľníkov, ktoré lietajú v noci. "Mohlo ísť o aktivitu nejakej súkromnej osoby." 
„Ak išlo o nočné prelety vrtuľníkov, mohli ich realizovať len prevádzkovatelia, ktorí majú k dispozícii špeciálne vrtuľníky na nočné lety, takými lietajú len profesionálni piloti,“ povedal nám majiteľ istej súkromnej leteckej spoločnosti. Oslovili sme štyri spoločnosti, ktoré prevádzkujú vrtuľníky. Ani piešťanský UTIAIR, prešovský EHC, popradský Techmont, ani žilinský Stanleyair nad Piešťanmi svoje vrtuľníky v spomínanom čase nemali.
Zaujímavosťou však je, že v danú noc išli cez naše územie takzvané slniečkové vlaky s jadrovým odpadom. Túto informáciu nám potvrdil aj hovora Jadrovej vyraďovacej spoločnosti JAVYS, Ing. Dobroslav Dobák: "Vo štvrtok, v nočných hodinách, zrealizovala spoločnosť JAVYS prepravu vyhoreného jadrového paliva z jadrovej elektrárne Mochovce do Medziskladu vyhoreného jadrového paliva v Jaslovských Bohuniciach, ktorý prevádzkuje Jadrová a vyraďovacia spoločnosť."
JAVYS prepravoval palivo po železnici v špeciálnych kontajneroch za prísnych bezpečnostných opatrení. Preprava bola podľa hovorcu JAVYS-u vykonaná v súlade s legislatívnymi požiadavkami a v súčinnosti so zložkami ministerstiev dopravy a vnútra.
Na transport osobne dohliadali najvyšší predstavitelia spoločnosti JAVYS, minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek a viceprezident PZ SR gen. Jankovič.
"Transport a skladovanie vyhoreného jadrového paliva je jednou z činností, ktoré spoločnosť JAVYS vykonáva. Spoločnosť je držiteľom potrebných povolení dozorných orgánov, disponuje odborným personálom a technickými prostriedkami potrebnými na výkon tejto činnosti. JAVYS dbá o to, aby všetky svoje činnosti vykonával zodpovedne, s maximálnym ohľadom na životné prostredie a pri zachovaní vysokého štandardu jadrovej bezpečnosti," dodal Dobák. 
Podľa neoficiálnych zdrojov, spomínané vrtuľníky sprevádzali slniečkové vlaky a dbali o bezpečnosť špeciálneho transportu. Dozvedeli sme sa aj to, že povolenie na nočný let nad Piešťanami má iba letka Ministerstva vnútra.
Piešťanský týždeň poslal žiadosť o informácie aj na Ministerstvo vnútra SR, odpoveď sme však do konca pracovného týždňa MV SR nedostali.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel