Slovenské osobnosti medicíny vo svete: 20. storočie (19)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. septembra 2009, 11:20
  • Autor:PhDr. P. Vítek, prof. J. Rovenský

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Oliverovi Distlerovi a Jörgovi Hans Wilhelm Distlerovi

Spoluautor publikácie Prof. Jozef Rovenský je reumatológ a riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch. Rozhovor s ním nájdu čitatelia na našej stránke www.piestanskytyzden.sk v sekcii Rozhovory. Kniha u nás vychádza v predpremiérovej verzii, preto ju autori priebežne o dopĺňajú o životopisy ďalších osobností – nielen lekárov, ale aj farmaceutov či vedcov.
Oliver DISTLER
* 3. 11. 1968 – lekár – reumatológ
Predkovia prof. Olivera Distlera pochádzajú z Bratislavy. Jeden z jeho predkov slúžil v rakúsko-uhorskej armáde ako plukovník, neskôr sa usadil v Schärdingu v Rakúsku. Jeho pôvodné meno bolo Pfeiffer. Prof. Oliver Distler študoval na univerzitách v Erlangene v Nemecku, neskoršie v Bazileji vo Švajčiarsku. Štúdium ukončil na Dukeho univerzite v Durhame (USA).
Profesionálnu kariéru začal v roku 1996 ako stážista na oddelení molekulárnej biológie na II. Internej klinike v Bambergu, neskôr na I. Internej klinike Univerzity Regensburg v Nemecku a v centre experimentálnej reumatológie v Zürichu, kde absolvoval aj študijný pobyt na oddelení klinickej imunológie. V roku 2004 dosiahol špecializáciu v odbore interná medicína.
V roku 2005 habilitoval z odboru reumatológia. V roku 2006 atestoval z odboru reumatológia, získal hodnosť primára a staršieho vedeckého pracovníka v klinickej a experimentálnej medicíne. Vo výskumnej práci sa zameral najmä na systémovú sklerózu, závažné ochorenie z oblasti autoimunitných chorôb. Momentálne zastáva funkciu riaditeľa Programu pre výskum difúzných chorôb spojiva v Zürichu.

Je autorom početných publikácií a štúdií (38), ktoré sa vyznačujú vysokou náročnosťou. Vychoval piatich lekárov, ktorí dosiahli pod jeho vedením titul PhD. Je aj autorom a spoluautorom desiatich kapitol vo významných monografických dielach.

 
Jörg Hans Wilhelm DISTLER
* 26. 12. 1976 Nürnberg (Nemecko) – lekár, vedecký pracovník, reumatológ

Brat Olivera Distlera. Pôvodné meno jeho predkov bolo Pfeiffer jeho predkovia pochádzali z Bratislavy (pozri životopis Olivera Distlera). Lekársku fakultu začal študovať v Erlangene v roku 1999 a štúdium ukončil v roku 2004 s červeným diplomom. V roku 2009 habilitoval v problematike aktivácie fibroblastov pri systémovej skleróze a reumatoidnej artritíde na Univerzite v Erlangene.
Od roku 2004 začala jeho profesionálna kariéra na Internej klinike Univerzity v Erlangene a postupne sa prepracoval na vedúceho vedeckého pracovníka na vyššie uvedenej Univerzite. Okrem vedeckej práce sa venuje aj pedagogickej činnosti, ktorá je zameraná na difúzne choroby spojiva. Na základe jeho vedeckej práce získal celý rad vedeckých cien a vyznamenaní. Pravidelne recenzuje problematiku difúznych chorôb spojiva v prestížnych medzinárodných časopisoch.

Text z pripravovanej publikácie: PhDr. P. Vítek, prof. J. Rovenský: Slovenské osobnosti medicíny vo svete

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj