Slivkové cestenice z prašníckych kopaníc

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. septembra 2009, 10:06
  • Autor:V. Dusíková

Recept na cestenice nám poskytla manželka primátora Vrbového – Anna Borovská, ktorá pochádza z prašníckych kopaníc U Rubanských. „Koláč robievam z čerstvo naoberaných sliviek. Vylepšila som ho piškótami,“ prezradila.

Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, trochu soli, 4 lyžice kryštálového cukru, kocku kvasníc, 1,5 dl mlieka, 2 žĺtky, jedno celé vajce, asi 1,2 dl oleja, kilogram sliviek, pol balíka piškótovej strúhanky
Postup: Najskôr si pripravíme kvások z mlieka, kvasníc a jednej lyžice cukru. Necháme ho na teplom mieste a skôr, ako začne vybiehať zo šálky, vlejeme ho do misky s múkou, dvoma žĺtkami, olejom a štipkou soli. Rukou vymiesime vláčne, ale hustejšie cesto. Keď sa nám cesto odlepuje od misky i od rúk, je hotové. Bochníček pomúčime a prikryjeme obrúskom. Misku s cestom dáme vykysnúť na teplé miesto, napríklad pod vankúš. Kým cesto kysne, odkôstkujeme si slivky.
Z vykysnutého cesta si urobíme asi dvanásť bochníčkov, postupne ich rozvaľkáme do oválneho tvaru a na každý asi dva milimetre hrubý ovál uložíme do radu šesť sliviek. Tie potom zasypeme piškótovou strúhankou, ktorá nám zabezpečí, aby slivky pri pečení nevytiekli. Netreba cukrovať, piškóty sú dosť sladké. Cesto preložíme cez
slivky a takto zavinutú cestenicu ešte prstami dobre popritláčame nielen po okrajoch, ale aj medzi slivkami.
Na záver cestenicu potrieme rozšľahaným vajíčkom, ktoré nám z nej urobí po upečení lesklú a oku lahodiacu lahôdku. Na jeden vymastený plech sa vmestí asi päť takýchto cesteníc. Aby sa k sebe neprilepili, troška ich pomastíme olejom. Cestenice vložíme do predhriatej rúry, ktorú sme si nastavili na 160 °C.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel