História populárnej hudby od 50. rokov 20. storočia (27)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. septembra 2009, 11:09
  • Autor:Michal Serbin

Je nielen známym slovenským bojovníkom za spravodlivosť, ale aj výborným znalcom hudby. Bývalý prokurátor Michal Serbin pripravil unikátny seriál o kapelách a interpretoch druhej polovice minulého storočia.

Vplyv gospelu sa prejavil aj v tvorbe rockových skupín, ktorých členmi boli hudobníci bielej pleti. Dôkazom toho je pieseň skupiny Foreigner I WantTo Know What Love Is s gospelovým zborovým spevom The New Jersey Mass Choir, ktorá sa v roku 1985 stala americkým aj britským hitom číslo 1. Mnohí umelci 50. rokov boli postavení pred rozhodnutie pre gospelovú alebo popovú kariéru.
Typickým príkladom sa stal Sam Cooke, ktorý v roku 1956, hoci bol sólistom gospelového súboru The Soul Stirrers, pod pseudonymom, aby neprišiel o priaznivcov, naspieval popovú nahrávku Loveable. Potom, ako mal problémy s jej vydaním, uzatvoril zmluvu s producentom Blackwellom, ktorý v ňom videl potencionálneho interpreta popu. Po vystúpení v televíznej Ed Sullivan Show s piesňou You Send Me sa táto stala hitom č. 1 a jej predaj dosiahol dva a pol milióna kusov.
SOUL je variantom černošského rhythm and blues charakterizovaným expresívnym vokálnym prejavom vychádzajúcim z gospelu v kombinácii s prvkami rocku. V hudobnom podklade dominoval organ v kombinácii s dychovou sekciou. Soulová hudba sa diferencovala podľa gramofónových spoločností a podľa miest, v ktorých mali sídlo, bol označovaný jednotlivý smer.
Koncom 60. rokov sa stal základom vzniku ďalších smerov ako blue eyed soul, psychadelic soul, funk alebo disco. DETROIT SOUND reprezentovala spoločnosť Mo-town Records. V roku 1960 ju v Detroite založil bývalý boxer Berry Gordy Jr., nar. 28. 11. 1929. Prvým úspechom bola pieseň Shop Around v podaní skupiny Miracles, ktorú vydal na značke Tam la. Táto ukážka raného výrazne komerčného tanečného soundu sa v USA dostala na druhé miesto a stala sa prvou platňou spoločnosti predávanou v miliónovom náklade.
K úspechu spoločnosti prispel autorsko-producentský team Holland/Dozier/Holland, ktorý tvoril pre Marthu and The Vandelas, Supremes, Four Tops a Marvina Gayea. Gordy vytvoril celý firemný komplex pozostávajúci z gramofónovej spoločnosti z hudobného vydavateľstva Jobete Music Company, manažérskej spoločnosti International Talent Management a nahrávacích štúdií Hitsville U.S.A.
V práci s umelcami zaviedol programovanie ich kariéry, určovanie celkového zjavu a kontroloval dokonca ich súkromný život. Z Dianny Ross a skupiny Jackson Five vytvoril prvotriedne hviezdy. Svojimi chytľavými melódiami a na tú dobu neobvyklými multiplaybackovými husľovými aranžmá sa stal predchodcom diskotékovej hudby.
V roku 1970 presunul spoločnosť Motown Industries do Los An-geles a začal sa orientovať na modernú diskotékovú hudbu. Svoje pôsobenie rozšíril o sféru muzikálov a filmu. Jeho spoločnosť výrazne prispela k prezentá-cii soulu v rámci celého spektra spoločnosti.

(Pokračovanie v budúcom čísle)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav