Čerstvé mlieko z automatu – riešenie krízy?

  • Spravodajstvo
  • 16. septembra 2009, 12:04
  • Autor:A. Drahovská

PIEŠŤANY – Obyvatelia sídliska Adam Trajan majú už druhý týždeň možnosť načapovať si čerstvé kravské mlieko z veľkého nerezového stroja. Automat na mlieko patrí Poľnohospodárskemu družstvu Šalgovce a umiestnili ho na chodbe predajne PT Univerzál.

Liter nepasterizovaného, iba vychladeného mlieka, stojí 50 centov, ale zákazníci si musia priniesť vlastnú nádobu. „Počas prvého dňa sme nakúpili 360 litrových fliaš, ktoré sme rozdávali záujemcom," hovorí ekonóm PD Šalgovce Peter Žák. „Všetky sa minuli." Dva boxy majú spolu kapacitu štyristo litrov a mlieko denne kontrolujú. Predávajú ho plnotučné, bez úpravy, preto hygienici odporúčajú mlieko prevariť.
Podľa P. Žáka myšlienka ich zaujala hneď, ako sa objavil prvý takýto automat v Bánovciach nad Bebravou: „Je to ekonomicky výhodné. Milex od nás vykupuje mlieko za asi dvadsať centov za liter, čo je menej ako výrobná cena. Aj keď sme už všelijaké komponenty vynechali, pre krízu nám klesla úžitkovosť." Za prístroj zaplatili necelých desaťtisíc eur. „Máme náklady na prenájom, odpisy, prevoz, a predajná cena je už s DPH, ale i tak sa nám investícia vyplatí.
Návratnosť počítame za štyri až osem mesiacov," dodáva ekonóm. Umiestnenie v Piešťanoch si vybrali preto, lebo tento trh ešte nebol obsadený. „Ľudia si zatiaľ zvykajú. Rozhodli sme sa pre sídlisko, lebo predpokladáme väčší záujem," vysvetľuje zástupca družstva. Z automatu si môžete načapovať už deci mlieka, predtým si však pozorne prečítajte návod na použitie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava