Arcibiskup Bezák je vo funkcii 100 dní

  • Spravodajstvo
  • 16. septembra 2009, 08:39
  • Autor:tasr/red

PIEŠŤANY/TRNAVA – Symbolických sto dní od nástupu do funkcie má za sebou arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Róbert Bezák. Začiatkom júna na poste nahradil arcibiskupa Jána Sokola, ktorý odstúpil po dosiahnutí veku 75 rokov.

Bezák o svojich prvých krokoch vo funkcii ale zatiaľ hovoriť nechce. Na stretnutí s novinármi v deň vysviacky uviedol, že na spoznanie arcidiecézy si chce vybrať jeden rok. „To platí, svojich sto dní arcibiskup hodnotiť pre médiá nebude,“ povedal tajomník arcibiskupského úradu  Peter Repa.
Bezák v čase svojho nástupu deklaroval, že má záujem hovoriť s Jánom Sokolom o podozreniach, ktoré sa v súvislosti s jeho osobou vynorili najmä v poslednom období. Výsledky takéhoto stretnutia nie sú známe. V úrade má ešte stále prebiehať ohlásený audit.
Arcibiskup však už urobil viaceré personálne zmeny. Novým generálnym vikárom sa stal dekan z obce Majcichov pri Trnave Pavol Zemko. Až na málo výnimiek boli vymenení takmer všetci dekani v arcidiecéze. Výmena kádrov neobišla ani úrad arcidiecézy, znížili sa počty zamestnancov. Dôvodom malo byť zmenšenie arcidiecézy, keď sa v tomto roku podľa rozhodnutia Vatikánu Bratislavsko-trnavská rozdelila na Trnavskú a Bratislavskú.
V čele novozriadenej v hlavnom meste stojí Trnavčan Stanislav Zvolenský a má svoj vlastný tím spolupracovníkov. V úrade v Trnave zostal pôsobiť iba jeden z troch emeritných biskupov Jozef Vrablec, biskup Dominik Tóth odišiel po zmenách z Trnavy a emeritný arcibiskup Ján Sokol už býva v objekte mimo arcibiskupského úradu.
Priamo Trnavy sa dotklo aj ďalšie rozhodnutie, týkajúce sa výstavby nového kostola v meste. Stop dostal projekt, ktorý mal kopírovať kostol v Jacovciach pri Topoľčanoch, rodisku Jána Sokola, a ktorý bývalý arcibiskup presadil. Teraz sa má naopak realizovať ten projekt, ktorý Sokol pred niekoľkými rokmi zamietol a tým zapríčinil, že k výstavbe sa doteraz neprikročilo.
Pápež Benedikt XVI. vymenoval 49-ročného Róberta Bezáka, bývalého provinciála Kongregácie Najsv. Vykupiteľa – rehole redemptoristov a správcu farnosti Radvaň v Banskobystrickej diecéze za arcibiskupa pre Trnavskú arcidiecézu 18. apríla 2009. V súčasnosti je najmladším slovenským arcibiskupom. Za svoje biskupské heslo si Róbert Bezák zvolil "Zahŕňaj nás milosrdenstvom".
Jeho predchodca sa v súlade s kánonickým právom vzdal postu v októbri 2008. Vysviacka Róberta Bezáka sa konala v Trnave 6. júna 2009.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf