Ak kopnete do Volgy, môžete si zlomiť nohu!

  • Spravodajstvo
  • 16. septembra 2009, 08:57
  • Autor:Adriana Drahovská Foto: Tomáš Lipka

PIEŠŤANY – Značka GAZ z Nižného Novgorodu kedysi symbolizovala moc i obavu. Ruské tátoše – Volgy si za socializmu bežný občan nemohol dovoliť.

Boli vyhradené pre straníckych šéfov, policajtov či štátnu bezpečnosť. Dnes sú tieto vozy lahôdkou pre zberateľov a ich hrdí majitelia sa rozhodli založiť svoj klub. Vznikol v Piešťanoch a na Silvestra oslávi dvojročnicu. Jeho hlavnou náplňou sú stretávky zapálených obdivovateľov ruských „jeleňov". Jedna z nich sa konala v lete v Dechticiach. Stretlo sa na nej viac ako 16 posádok vozidiel Volga a terénnych gazíkov.
Novgorod ako Mekka – aspoň raz za život
„Podarilo sa nám založiť tradíciu aktivít ako sú Klubový zraz, ktorý sa koná vždy v posledný júnový víkend, a Volga zraz, ktorý uzatvára sezónu v októbri," hovorí predseda klubu Tomáš Lipka z Banky. „Tento rok malo úspešnú premiéru aj stretnutie na Ukrajine. Boli sme tiež na zraze socialistických áut v Budapešti. Snáď budúci rok sa nám podarí náš spoločný sen, a to je návšteva Nižného Novgorodu, automobilky GAZ a múzea. Je to pre nás niečo ako návšteva Mekky – aspoň raz za život."

Tomáš Lipka vlastní dve Volgy, ktoré vytiahne z garáže len pri výnimočných príležitostiach: „V klube sú dva druhy členov – tí, ktorí Volgy používajú denne a majú ich ako normálne autá v rodine, a druhí, ktorí ich používajú len tak na zábavu. A to je aj môj prípad. " Značka GAZ je niečo ako česká Škoda – spoločné označenie vozidiel Volga, ktoré majú aj čísla ako 21, 24, 2410, 2402, 3110, ale tiež terénnych gazíkov GAZ 69, GAZ 66, používaných ako vojenské alebo pracovné stroje.
„Z armády sa odpredávali do súkromných rúk a ľudia ich využívali len ako pracovné stroje po lesoch, ťahali, vozili drevo. Majitelia gazíkov, ak chcú jazdiť po cestách, musia ich najskôr postaviť na značky. Máme aj takýchto členov, jedni prišli až z Košíc, hoci prepravná rýchlosť tohto stroja je 60 km/h," vysvetľuje predseda klubu.
Čajka bola Rolls Royceom
Pred revolúciou brázdilo naše cesty veľa druhov vozidiel, nazvaných po jednej z veľkých ruských riek, ale prišla doba, keď sa ich všetci pozbavovali. Bolo to auto vtedajších mocipánov, papalášov. „My hovorievame, že sa máme už veľmi dobre. Vtedy mali Volgu len vyvolení a teraz ju môže mať, kto chce," žartuje Tomáš Lipka. Aj medzi týmito autami sú však rozdiely. Medzi najobľúbenejšie patria Volgy 21. „Sú oblé a vpredu na kapote majú jeleňa. Podľa neho sme nazvali aj klubové podujatie Jelene sa vracajú na cesty," dopĺňa T. Lipka.
Rolls Royceom medzi nimi je Čajka GAZ 13 – obrovská limuzína, ktorá bola určená len pre politikov a veľkých šéfov. Jej cena sa dnes pohybuje okolo 25-tisíc eur. „Nie sú ani voľne dostupné, nedajú tak jednoducho zohnať," tvrdí predseda klubu. „Medzi ľuďmi sa nejaké ešte nájdu, v Maďarsku boli na zraze štyri. Viem, že niekoľko z nich je práve v rekonštrukcii. Najväčšie položky sú tam lakovanie a chrómovanie, lebo ich karosérie sú obrovské."
Plechové „jelene" vydržia veľa
Náhradné diely na svojich miláčikov zháňajú ich majitelia najmä „pod rukou". Podľa Tomáša Lipku vďaka dobe, ktorá bola, ľudia mali tendenciu odkladať si veci aj z podnikov, a tak ich je ich ešte dosť: „Ale sú aj špecializované firmy v Čechách, ktoré robia nové diely a máme vynikajúceho kamaráta v Moskve, ktorý nám v prípade potreby pošle súčiastky, ktoré sa vojdú do balíka." Ruské jelene však svojich majiteľov sklamú len málokedy a sú vyrobené z poctivého plechu.
„Ak vás auto naštve a kopnete doň, môžete si zlomiť nohu," myslí si šéf klubu nadšencov tejto značky a tvrdí: „Všade sa prítomnosť našich áut teší veľkému záujmu a obdivu okolia. Dôvod je jasný, naše veterá-ny majú o rozmer viac – ľudský. Keď vidíte krásny Rolls Royce, srdce Vám zaplače nad tou krásou a dokonalosťou, menom značky a hodnotou. Keď vidíte GAZ, spomeniete si, ako ste na ňom kedysi jazdili, ako bolo na vojne, ako sa v podniku na Volge chodilo na služobky do Prahy a koľko náhradných dielov kdesi doma ešte máte.
A práve tieto neskutočne pozitívne reakcie nás utvrdzujú v tom, že hodiny v garáži a peniaze namiesto do dovolenky investované do našich štvorkolesových miláčikov majú zmysel. To podporuje aj naše klubové heslo: S automobilmi GAZ na večné časy a nikdy inak!"

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela