Kolookruh Sĺňava oživili informačné tabule

  • Spravodajstvo
  • 15. septembra 2009, 18:30
  • Autor:ip/yust

PIEŠŤANY – Počas letných dní, po práci a cez víkendy sa veľa Piešťancov vyberie bicyklovať sa a korčuľovať na Kolookruh Sĺňava. Vyznávači zdravého spôsobu života si odnedávna môžu nielen vychutnať scenériu vodnej nádrže, ale pri aktívnom oddychu sa o nej aj niečo dozvedieť.

Pribudli tu totiž nové informačné tabule. Tabule, na ktorých sú zaujímavé informácie o histórii a súčasnosti vodnej nádrže Sĺňava, nájdu návštevníci kolookruhu v úseku od Lodenice po bufet Dino. Tento náučný chodník vznikol aj v spolupráci s turistickým oddielom TJ Bezovec a piešťanskými rybármi. „Na tabuliach je uvedená história a súčasnosť Sĺňavy, predstavenie práce vodohospodárskeho podniku, minulosť vo fotografiách tohto miesta, ryby a druhové zloženie fauny v tejto oblasti a športy na Sĺňave," povedal Rudolf Drlička z TJ Bezovec. Turisti sa starajú aj o poriadok na úseku od malého špicu po hať. Dvakrát do roka upratujú brehy od naplaveného dreva a odpadkov.
Piešťanský týždeň sa opýtal aj niekoľkých športujúcich, ako sú spokojní s touto trasou. „Je to dobré, že Piešťanci majú miesto, kde sa dá výborne pokorčuľovať. Niekedy tu však býva veľmi veľa ľudí, čo mi do istej miery prekáža," uviedla Ivana z Piešťan. So svojím názorom na fungovanie kolookruhu sa nám zveril aj Piešťanec Jozef: „Chodím sem každý deň, je tu fajn a pohoda, ak si odmyslím cyklistov. Bolo by vhodné rozšíriť chodník alebo aspoň pustiť cyklistov na spodnú cestičku."


Väčšina návštevníkov by uvítala, keby bol kolookruh rozšírený aj na Ratnovskú stranu alebo aspoň otvorený priechod cez drahovskú hať. Vodohospodári však na to majú iný názor. „Slovenský vodohospodársky podnik dobudúcna určite neplánuje otvoriť hať nonstop. Je to pracovisko ako každé iné, a preto sme pristúpili k systému otváracích hodín. Naši zamestnanci na tomto mieste potrebujú vykonávať určité práce spojené s údržbou, a preto nieje vhodné, aby hať bola neustále otvorená," vysvetlil riaditeľ Správy povodia stredného Váhu II. Milan Koščál.
Vyberte si, kam odhodíte odpadky
Či už idete na bicykli, na korčuliach alebo peši, v blízkosti autokempingu na Lodenici neprehliadnete tri smetné nádoby osadené niekoľko desiatok centimetrov vedľa seba. Trojica smetiakov je však niekoľko metrov od lavičiek, pod ktorými často vidno rozhádzané rôzne papieriky a umelohmotné fľaše.

Oranžový smetiak, ktorý vytŕča najvyššie, bol podľa slov Jána Baranoviča osadený približne pred štyrmi rokmi, nahradil starý (zelený) odpadkový kôš. Ostatné dva, teda nižší kovový a nádoba pre psič-károv, na toto miesto osadili približne pred rokom, počas realizácie investičnej akcie Kolookruh Sĺňava. Na stojane smetiaka, ktorý má slúžiť na „upratanie" psích exkrementov, však pri našej návšteve chýbali papierové vrecúška. Dopĺňajú ich vraj každý týždeň.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava