História populárnej hudbe od 50. rokov 20. storočia (26)

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 10. septembra 2009, 09:18
  • Autor:Michal Serbin

Termínom POP-ROCK je označovaná tvorba skupín snažiacich sa o kombináciu oboch žánrov smerom od popu k rocku alebo naopak. Ich hudba vychádzajúca z retrospektívneho pohľadu čerpala najmä z obdobia 50. rokov.

Za priekopníkov tohto žánru bola považovaná britská skupina 10cc, ktorá vznikla v roku 1972 v Manchestri a jej základ tvorila dvojica Eric Stewart spev, gitara a Graham Gouldman spev, basová gitara. Už prvé piesne Donna a Johnny Don’t Do It boli paródiou na hudbu 50. rokov. S treťou rockovo znejúcou skladbou Rubber Bullets sa v júni 1973 dostali na vrchol rebríčka v UK. Podarilo sa jej to napriek tomu, že bola málo vysielaná v súvislosti so sporným použitím gumových guliek Britskou armádou v Severnom Írsku. Dôkazom kombinácie žánrov v tvorbe 10cc sa stala reggae pieseň Dreadlock Holiday, ktorá v septembri 1978 skončila na vrchole rebríčka v UK.

Väčšina americkej soulovej hudby mala svoje korene v kostoloch, ktorých gospelové zbory stáli na začiatku kariéry mnohých černošských umelcov. GOSPEL predstavuje modernú formu černošskej náboženskej piesne, ktorá sa pod vplyvom rozvoja populárnej hudby a džezu rozvinula v prvej polovici 20. storočia. Gospel výrazne ovplyvnil vznik soulu a formoval individualitu černošských interpretov.
Viaceré hviezdy ako Marvin Gaye alebo Aretha Franklin v mladosti spievali v zboroch. Gospel sa dokonca presadil v americkom rebríčku popu, keď pieseň Oh, Happy Day súboru Edwin Hawkins Singers so speváčkou Dorothy Combs Morrison skončil v máji 1969 na 4. mieste a vo V. Británii dokonca na 2. mieste za piesňou Get Back, ktorú Beatles nahrali s Billy Prestonom. (Pokračovanie v budúcom čísle)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav