Záchranku má dostať bratislavská firma

  • Spravodajstvo
  • 9. septembra 2009, 11:02
  • Autor:(red)

PIEŠŤANY – Riadenie piešťanskej rýchlej lekárskej pomoci by mala prevziať Záchranná dopravná a zdravotnícka služba Bratislava. Rozhodol o tom tender Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, v ktorom vyberali prevádzkovateľov 78 ambulancií záchrannej zdravotnej služby.

Výsledky tendra zverejnilo MZ aj na svojej webovej stránke www.health.gov.sk. Asociácia poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby (ZZS) voči výsledkom tendra protestovala a vyzvala svojich členov, aby od soboty 5. septembra odovzdali ambulancie ich budúcim prevádzkovateľom. Tí však nemajú zatiaľ vydané licencie. Podľa vyjadrení zástupcov asociácie pre viaceré médiá bol tender netransparentný. Rozhodnutím ministerstva doterajší prevádzkovatelia prídu o nemalé financie z investícií a príjmu z poisťovní.
Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) v Piešťanoch sa k protestu asociácie nepripojila. Riaditeľ NAW Peter Ottinger pre Piešťanský týždeň uviedol, že u nás bude rýchla zdravotnícka pomoc pokračovať v činnosti ako doteraz: „Záchrannú službu sme poskytovali seriózne 22 rokov a ukončíme ju rovnako. Prihlásili sme sa do ďalšieho kola výberového konania, ktoré by sa malo uskutočniť 8. septembra, a potom uvidíme." Ak ani v ďalšom kole neuspejú, budú musieť odovzdať RLP bratislavskej firme.
Podľa P. Ottingera by sa pre pacientov podmienky zmeniť nemali a je možné, že Bratislavčania prevezmú priestory aj zamestnancov. Dôvod zmien vysvetlila Anna Kempová z komunikačného odboru MZ SR: „Výberové konanie bolo vypísané v súlade so zákonom po štyroch rokoch, keď sa prevádzkovateľom skončili licencie." Podľa nej vybrali spoločnosti, ktoré ponúkli najlepšie podmienky. Skoro osemdesiat ambulancií ZZS na Slovensku tak bude prevádzkovať 16 firiem.
Najviac z nich získala Záchranná dopravná a zdravotnícka služba Bratislava a Falck – Záchranná, a.s., Košice. Protest zdravotníkov nakoniec nebol úspešný a žiaden z poskytovateľov záchranných služieb sa k nemu nepripojil. Minister zdravotníctva Richard Raši dokonca zvažuje podanie trestného oznámenia na predstaviteľa Asociácie poskytovateľov ZZS Jána Hencela za šírenie poplašnej správy. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav