Organy v dome umenia už dozneli

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. septembra 2009, 12:52
  • Autor:(IP)

PIEŠŤANY – Desiaty ročník Organových dní v Piešťanoch ukončil minulý štvrtok koncert amerického organistu Davida di Fiore. Tento hudobník zo Seattlu na festival organovej hudby do Piešťan chodieva pravidelne.

Žiak francúzskej organistky Odile Pierre žije na Slovensku už jedenásť rokov. Na európskej pôde debutoval v Katedrále Notre-Dame v Paríži a v súčasnosti pôsobí ako pedagóg hry na organ na Pedagogickej fakulte Katolíckej univerzity v Ružomberku. „Organ ako nástroj som objavil v detstve, keď som s rodičmi chodil do kostola. Už vtedy som cítil, že to bude vzťah na celý život," hovorí David di Fiore o prvých skúsenostiach s organovou hudbou. „Mal som možnosť vyskúšať mnoho organov. Každý z týchto nástrojov má svoju dušu a nezameniteľnú osobnosť."
Podľa Davidových slov niektoré nové organy majú jednoduchšie ovládanie ako tie staršie. Je to závislé od majstra, ktorý organ vyrobil, od píšťal i ďalších technologických postupov. David di Fiore v Piešťanoch odohral päť skladieb, medzi ktorými boli diela Marcela Duprého či Johanna Sebastia-na Bacha. Je však známy aj tým, že pravidelne do svojho programu zaraďuje rôzne improvizácie. „Tento rok som sa rozhodol, že na javisku nebudem improvizovať. Myslím si, že pripravený program je dostatočne pestrý, a to že som nezaradil žiadne improvizácie, mu určite neuškodilo," vysvetľuje na záver menšiu zmenu programu americký hudobník.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava