Jožinka utopil vo fľaške s atramentom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. septembra 2009, 12:26
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Autor obľúbeného seriálu z Roháča – Jožko Babušek (88) z Piešťan – sa počas stredajšieho krstu svojej komiksovej knihy o Jožinkovi – dieťati svojich rodičov bránil publicite ako čert krížu.

Tvár si zakrýval rukami, od ťažkej a drahej knihy odrádzal každého, kto sa s ním pustil do reči. Nič mu to však nepomohlo. Fotoaparáty v Dome umenia len tak cvakali. Knihu s viac ako tisíc príbehmi seriálového komiksu pokrstili jej zostavovatelia zapálením sviec a prianím všetkého dobrého jej autorovi, ktorý pri komiksoch používal pseudonym Jozef Schek. Jedno želanie vyslovil a plamienok sviece rozžiaril aj primátor mesta Remo Cicutto. „Kniha váži kilo osemdesiat, preto ju neodporúčam čítať naraz," žartoval s vážnou tvárou šťastný Babušek.
„Kto to kedy videl, dať dovedna všetky tie príbehy o Idiotovi, prosím vás pekne, veď ja si už ani jeden nepamätám, ba ani neviem, či som ich nakreslil ja," dodal a napokon sa predsa len dal odfotografovať pod obrázkom svojho „idiota", s ktorým behal do redakcie Roháča vždy na poslednú chvíľu celých 23 rokov. V istom období Jožinka zakázali vydávať a vtedy ho priekopník slovenského komiksu – Jožko Schek utopil vo fľaši s atramentom.
„Ale nejakému synovi vtedajšieho komunistického pohlavára bolo za Jožinkom smutno, a preto požiadal svojho otca o jeho znovuvydávanie," vysvetľoval na besede zostavovateľ knihy, karikaturista majster Jablonovský. „A tak majster Babušek vytiahol Jožinka z atramentu a začal v sérii karikatúr do Roháča pokračovať." Jozef Babušek si na to už nespomína: „Ale pamätám si na tie chvíle, keď som v sobotu musel odchádzať z chaty, ktorú som mal nad Dolinou, kvôli Jožinkovi.
Tam som sedával v hojdacom kresle bez Jožinka, pozeral, ako idú oblaky a mesiac. Ale aj tak – chalupa, to nebola rekreácia, ale drina, bolo treba kosiť, strihať stromy, oberať jablká a vyhadzovať nevítaných hostí. No a ešte k tomu výčitky svedomia, že nemám nakresleného Idiota.
Tak som utekal domov, ponoril sa po krk do vane s vodou a rozmýšľal, čo tam nakreslím. A v pondelok ráno som často s ešte nezasušenými obrázkami nasadal do vlaku a letel do redakcie Roháča, kde mi nechali voľný čistý stĺpec a modlili sa, aby som im doniesol ďalší príbeh."

Celé roky bol Schekov Jožinko milovaný partner mnohých generácií detí, ktoré naň spomínajú ešte aj dnes – už ako dospelí a rozprávajú o ňom svojim deťom i vnukom. Knihu vydalo vydavateľstvo Európa a stojí okolo tridsať eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava