Upršané nebo deťom a vojakom neprekážalo

  • Spravodajstvo
  • 5. septembra 2009, 09:17
  • Autor:ip/yust

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Žiaci sa ešte ani poriadne nestihli posadiť do školských lavíc a už mali ďalší deň bez zošitov a učebníc. Vojenský historický ústav pripravil pre školy z Piešťan a širokého okolia už tretí ročník Dňa ozbrojených zložiek s deťmi.

„Pozvali sme sem základné a stredné školy od Trnavy až po Trenčín,“ hovorí Miroslav Mihálik z Vojenského historického múzea v Piešťanoch. Hneď od rána sa desiatkam školákom predstavili príslušníci čestnej stráže ozbrojených síl, polície ale aj hasiči či zbor väzenskej a justičnej správy.


Na piešťanskom letisku tak opäť za skandovania detí počas dynamických ukážok vojenskej techniky skončil vrak auta pod pásmi tanku. „Každý rok sa snažíme obmieňať ukážky techniky, dnes mal napríklad svoju premiéru obrnený transportér Svatava,“ dopĺňa M. Mihálik.


Zbor väzenskej a justičnej stráže v Leopoldove si pre malých zvedavcov pripravil ukážky výcviku psov. Išlo hlavne o vyhľadávanie výbušnín a drog, zadržanie páchateľa, či boj proti teroristom. „Výcvik psov sa líši podľa rôznych disciplín. Psy na vyhľadávanie drog sú pripravené približne za dva roky, no „pátrači“ dozrievajú tak za tri až štyri roky,“ hovorí jeden z inštruktorov výcviku psov v Leopoldove.


Počas ďalších ukážok predviedli obratné manévrovanie na úzkom priestore štyri pásové vozidlá a predstavilo sa asi 20 pešiakov.
Žiakov zaujali aj časti bojového výstroja, záchrannej techniky a výzbroje. Mohli sa posadiť do obrneného automobilu vojenskej polície – Aligátora. Tí, čo sa na chvíľku chceli skryť pred dažďom, si popozerali aj exponáty v priestoroch Vojenského historického múzea. Veľa chlapcov i dievčat si na záver domov už tradične odnášalo ako suvenír vystrieľané nábojnice.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín