Záchranky protestujú, Piešťany sa nepripoja

  • Spravodajstvo
  • 4. septembra 2009, 10:46
  • Autor:red

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Piešťanskú rýchlu lekársku pomoc by mala prevziať Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava. Rozhodol o tom tender Ministerstva zdravotníctva SR.

Záchranky voči jeho výsledkom protestujú. Informácie o výsledku tendra na prevádzkovateľov 78 ambulancií záchrannej zdravotnej služby zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva SR na  webovej stránke www.health.gov.sk. Niektoré záchranky sa rozhodli na protest ukončiť svoju činnosť predčasne. Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch sa však k nim nepripojí.
Podľa vyhlásenia Jána Hencela z Asociácie poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby jej členovia ukončia poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ambulanciách záchrannej zdravotnej služby k 5. septembru.
Riaditeľ Nemocnice Alexandra Wintera Peter Ottinger pre Piešťanský týždeň uviedol, že u nás rýchla lekárska pomoc pokračuje v činnosti tak, ako doteraz: „Záchrannú službu sme poskytovali seriózne 22 rokov a ukončíme ju rovnako. Prihlásili sme sa do ďalšieho kola výberového konania, ktoré by sa malo uskutočniť 8. septembra a potom uvidíme.“ Ak ani v ďalšom kole neuspejú, budú musieť odovzdať záchranku bratislavskej firme.
„Výberové konanie bolo vypísané v súlade so zákonom po štyroch rokoch, keď sa prevádzkovateľom skončili licencie,“ vysvetlila dôvod zmien Anna Kempová z komunikačného odboru MZ SR. Podľa nej vybrali spoločnosti, ktoré ponúkli najlepšie podmienky.
Skoro osemdesiat  ambulancií ZSS na Slovensku tak bude prevádzkovať 16 firiem. Najviac z nich získala Záchranná dopravná a zdravotnícka služba Bratislava a Falck – Záchranná, a.s. Košice.
Výsledky tendra vyvolali búrku nevôle u doterajších poskytovateľov služieb, z ktorých viac ako 50 licenciu nedostalo. Preverovať výberové konanie by mali aj poslanci NS SR v rámci poslaneckého prieskumu, ktorý incioval predseda výboru parlamentu pre zdravotníctvo Viliam Novotný. Podľa V. Novotného ide o "biznis so zdravím."
Minister zdravotníctva Richard Raši k protestu vydal tlačovú správu, kde upozorňuje všetkých poskytovateľov, ktorí od 5. 9. 2009 prestanú poskytovať zdravotnú starostlivosť, že ministerstvo využije všetky dostupné právne kroky, aby takéto protiprávne konanie sankcionovalo. Zároveň zvažuje podanie trestného oznámenia na predstaviteľa Asociácie poskytovateľov ZZS Jána Hencela za šírenie poplašnej správy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund