Slovenské osobnosti medicíny vo svete: 20. storočie (22)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. septembra 2009, 12:45
  • Autor:PhDr. P. Vítek, prof. J. Rovenský

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Yehudovi Shoenfeldovi.

Spoluautor publikácie Prof. Jozef Rovenský je reumatológ a riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch. Rozhovor s ním nájdu čitatelia na našej stránke www.piestanskytyzden.sk v sekcii Rozhovory. Kniha u nás vychádza v predpremiérovej verzii, preto ju autori priebežne o dopĺňajú o životopisy ďalších osobností – nielen lekárov, ale aj farmaceutov či vedcov.
Yehuda SHOENFELD

* 1948 Topoľčany – lekár
Aj keď sa narodil na Slovensku, šesť mesiacov po narodení jeho rodina odišla do Izraela. Lekárske vzdelanie získal v roku 1971 s vyznamenaním na Lekárskej fakulte Hebrejskej Univerzity Hadassah. Zúčastnil sa arabsko-izraelského konfliktu v roku 1973. Ako výsadkár a lekár ošetroval zranených vojakov. V bojoch o Golanské výšiny bol zranený a premiestnený za vedúceho Hellerovho medicínskeho ústavu životného prostredia v Lekárskom centre v Shebe. V roku 1976 nastúpil na cirkuláciu v oddelení medicíny D v Beilinsonovej nemocnici v Petah Tikve a jeho špecializáciou bola klinická imunológia.
Po ukončení päťročného postgraduálneho vzdelávania v oblasti vnútorného lekárstva pokračoval v doktorandskom štúdiu na Tufts New England Medical Center v Bostone u profesora Roberta Schwartza. Bol prvý, kto pri autoimunitných chorobách zaviedol imunosupresívnu liečbu. Neskoršie profesor Shoenfeld počas experimentálnej práce na modeloch autoimunitných chorôb na myšiach, ktoré sú modelom ľudského SLE, objavil nový typ liečby pomocou protilátok, ktoré sa používajú v liečbe ťažkých foriem systémového lupus erythematosus, ale aj príbuzných chorôb.
Ďalším jeho významným objavom bolo objavenie takzvaného autoantigénu (be-ta-2-glycoproteín) slúžiaceho pre diagnostiku choroby, ktorá sa volá antifosfolipidový syndróm. Osobitne sa zaslúžil o preskúmanie protilátky, ktorá sa volá anti-P-ribozomálna protilátka a zohráva významnú úlohu pri poškodení mozgu pri antifosfolipidovom syndróme. V ostatnom čase sa intenzívne venuje aromatoterapii, problematike vitamínu D a patogenéze aterosklerózy.

Z jeho výskumnej aktivity je vhodné uviesť aj sledovanie fyziologického účinku v saune, ďalej sledovanie záťaže v extrémnych podmienkach tepla, napríklad v púšti. Stredobodom jeho záujmu bol systémový lupus erythematosus. Bol organizátorom desiatky významných medzinárodných konferencií o autoimunitných chorobách s tisíckami účastníkov. Je autorom početných medicínskych kníh. Pre zaujímavosť prvé vydanie Mozaiky autoimunity, kde uviedol do povedomia teóriu autoimunitných chorôb, bolo predaných 2000 kusov.
Jeho publikačná aktivita je úžasná, keď publikoval 1350 publikácii v prestížnych medzinárodných časopisoch, je aj autorom a spoluautorom viac ako 60 lekárskych kníh, ktoré sa týkajú autoimunity.

Text z pripravovanej publikácie: PhDr. P. Vítek, prof. J. Rovenský: Slovenské osobnosti medicíny vo svete.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel