Pripojte sa k charite – darujte školské pomôcky

  • Spravodajstvo
  • 2. septembra 2009, 08:46
  • Autor:vd

PIEŠŤANY – S príchodom septembra sa mnohým mladým rodinám scvrknú peňaženky. Ich vyprázdnenie spôsobí nákup školských pomôcok, zaplatenie krúžkov či obedov v školskej jedálni.

 Keď sme sa pýtali mamičiek v papiernictvách, koľko minú na pomôcky pre jedno dieťa, odpovedali rôzne. Školské ruksaky, tenisky či cvičebný úbor na telesnú výchovu už mali väčšinou nakúpené vopred. Za zošity, obaly, písacie a rysovacie potreby, ale aj potreby na výtvarnú plánovali minúť asi tridsať eur.
Nie je to práve malá suma a sú aj školáci, ktorí nový peračník či papučky od svojich rodičov nedostanú. Niektorí často nemajú ani na nakúpenie najpotrebnejších vecí. Piešťanský týždeň sa pripojil k akcii – Daruj školské pomôcky. Už tento týždeň až do 7. septembra môžete darovať pekné, zachované školské veci v našej inzertnej kancelárii na Winterovej ulici (v budove Skeletu) a tiež v redakcii, ktorá sídli na 2. poschodí budovy Stavomontu na Krajinskej ulici. Akciu poriada Slovenská katolícka charita v Bratislave. Bližšie sa o nej dozviete z rozhovoru s jej generálnym sekretárom Radovanom Gumulákom.
► Popíšte, prosím, váš projekt.
– Ide o projekt s názvom Daruj školské pomôcky. Cieľom je pomôcť čo najväčšiemu počtu detí zo sociálne slabých rodín, aby mohli do školy prísť so školskými pomôckami, ktoré možno nebudú nové, ale budú pekné a funkčné. Verím, že takto sa im do školy pôjde oveľa lepšie a v ich detskom svete budú mať o jeden problém menej. Tento projekt pripravila Mladá charita a zapojiť sa môže každý. Projekt trvá od 24. augusta do 7. septembra a odovzdať pomôcky je možné v 25 centrách Slovenskej katolíckej charity a ďalších organizácií po celom Slovensku. Jedno z nich sme aj vďaka Piešťanskému týždňu mohli zrealizovať vo vašom meste.
► Čo všetko môžu ľudia k nám nosiť?
– Všetko, čo školák potrebuje – peračníky, farbičky, fixky, pravítka, perá, zošity, školskú tašku, vodové či temperové farby alebo iné užitočné veci. Poteší nás, ak darcovia pripoja k pomôckam krátky list, v ktorom poprajú obdarovanému dieťaťu veľa chuti do učenia, napíšu nejaký zážitok či pár povzbudzujúcich slov.
► V ktorých mestách sa akcia uskutoční?
– Akcia sa uskutoční v 25 centrách v zhruba 20 mestách po celom Slovensku. Zoznamy s adresami centier sú na webových stránkach – charita.sk, mladacharita.sk a rodinka.sk. Tí, čo nemajú prístup k internetu, môžu volať na číslo 02/544 315 06.
► Koľko ľudí sa zatiaľ zapojilo do vášho projektu?
– Zatiaľ nemáme presné čísla. Celkový výsledok akcie budeme hodnotiť až na záver. Vieme však, že mnohé centrá už navštívili dospelí aj deti. Priniesli nové i mierne použité, ale veľmi pekné školské pomôcky.
► Akým spôsobom budú distribuované darované veci a ktoré deti ich dostanú?
– Veci distribuujeme cez diecézne a arcidiecézne charity až k deťom. Pôjde o deti zo sociálne slabých pomerov a z detských domovov. Samozrejme, budeme sa snažiť vyhovieť každému, kto sa obráti na príslušnú charitu s prosbou o podporu konkrétneho dieťaťa. Práve služba spojená s láskou je náplňou slova „charita".
► Vraj máte rozbehnuté aj ďalšie projekty, predstavte ich.
– Medzi naše ďalšie aktivity patrí program dobrovoľníkov Mladá charita. Na stránke www.mladacharita.sk budú postupne pribúdať informácie o rôznych akciách, ktoré pripravujeme. V sekcii Pomôž doma zaradené konkrétne zariadenia z regiónov, v ktorých si môže mladý človek vy skúšať dobrovoľníctvo. Myslíme si, že práve cez konkrétny zážitok pomoci, je možnosť ukázať mladým ľuďom ďalší rozmer života.
► Charita je nasmerovaná aj na osvetu proti chorobe AIDS. O čo pôjde?
– V súčasnosti je rozbehnutý aj projekt AIDS zabíja Afriku – Vieme o tom? Do tohto projektu sa prihlásilo 80 škôl z celého Slovenska. V septembri budeme školám posielať materiály. Ich súčasťou bude film Chcem žiť!, ktorý natočili dobrovoľníci z Charity Slovinsko v Zambii. Školy od nás dostanú pomôcku – toolkit, v ktorej sa nachádzajú základné informácie o AIDS. Ide o skutočné príbehy detí žijúcich s vírusom HIV, ako aj návody na aktivity a hry, cez ktoré sa môžu študenti zoznámiť s problematikou HIV a AIDS všeobecne, ale aj na skutočných prípadoch v subsaharskej Afrike.
► Zorganizovali ste aj konkrétnu pomoc HIV pozitívnym rodinám?
– Áno, uskutočnili sme zbierku na pomoc HIV pozitívnym matkám a ich deťom v Ázii a Afrike. Ľudia nám prispievajú darcovskou sms správou v tvare DMS CHARITA na číslo 877. Cena esemesky je jedno euro. Vyzbierané prostriedky pôjdu konkrétnym ženám a deťom vo Vietname a v Namíbii. Takto im pomôžeme zabezpečiť možnosť vzdelania, bývania a dôstojného života.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel