Poklady z Krakovian vystavia v Nemecku

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 2. septembra 2009, 12:29
  • Autor:A. Drahovská

PIEŠŤANY/MAINZ – Poklady z rímskych hrobov, ktoré boli objavené v obci Krakovany v rokoch 1933-1939, poputujú v septembri do nemeckého Mainzu.

Nálezy, ktoré pochádzajú z obdobia na prelome tretieho a štvrtého storočia n.l., sú súčasťou archeologickej zbierky piešťanského Balneologického múzea. Odborníci z nemeckých laboratórií vybrané predmety zo zbierky bezplatne zrekonštruovali a budú vystavené v Rímsko-germánskom centrálnom múzeu v Mainzi až do 10. januára.
Obnovili rímske sklo aj ostrohy

Riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa hovorí: „Ide o projekt dlhodobej spolupráce, ktorá je pre nás veľmi výhodná. Nemecká strana má dobre vybavené laboratóriá a reštaurujú archeologické nálezy z celého sveta. Reštaurovali aj zbrane z hrobky prvého čínskeho cisára alebo rímske kovové plastiky, ktoré sa našli v Jemene." Na projekt získali Nemci grant a z krakovianskeho nálezu upravili do pôvodnej podoby zbierku rímskeho skla či súbor strieborných ostroh.
Predmety, ktoré v tridsiatych rokoch minulého storočia našli v obci Krakovany, náhodne pri ťažbe hliny v tehelni v časti Stráže, boli uložené v hroboch zrejme významných príslušníkov vtedajšej spoločnosti. „Zaujímavé je, že vtedy mŕtvych väčšinou spálili na hranici. Títo boli pochovaní, ako my hovoríme – kostrovo. Dva hroby boli veľmi bohaté a tretí chudobnejší. Patril človeku, ktorý bol spálený, a ako urna na popol slúžila rímska bronzová nádoba," upresňuje nález riaditeľ Balneologického múzea.

V hrobe našli „dámu"
„Našiel sa tu napríklad reprezentačný súbor šperkov – spôn zo striebra zo zlata, pozlátených, strieborné, bronzové, sklené nádoby, strieborné ostrohy, veci z bronzu, rôzne ozdoby, kovania a podobne. Predmety ako strieborná miska, strieborné šidielko, strieborný nožík zdobený zlatou fóliou pravdepodobne u Rimanov slúžili ako lekárske nástroje. V jednom z hrobov bola aj spoločenská hra, čosi ako dáma, ktorá sa hrala s bielymi a čiernymi kameňmi," dopĺňa V. Krupa.

Podľa neho išlo zrejme o významných ľudí a ostatných pochovávali na veľké pohrebisko v Očkove. Keďže išlo o hroby z čias rímskej ríše a múzeum v Mainzi sa špecializuje na rímske a germánske osídlenia, oslovili našich archeológov s ponukou spolupráce, ktorá sa datuje od roku 2003. Výsledkom by okrem výstavy mala byť publikácia O krakovianskom náleze, ktorá bude dielom autorov nielen z Nemecka, ale aj z Archeologického ústavu SAV v Nitre a z nášho múzea.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín